A dohány adalékanyagai nagyon károsak?

A cigire nem lehet mondani, hogy héjában a vitamin

A cigarettában lévő adalékanyagok, mint a mentol vagy a tartósítószerek nagyon egészségkárosítóak.

2011.12.21 12:57MTI

Ezek az anyagok megnövelik a cigarettafüstben lévő olyan rákkeltő kemikáliák, mint az arzén, a kadmium, ólom és a formaldehid mennyiségét - írja egy nemzetközi kutatócsoport a PLos Medicine című szaklapban megjelent tanulmányában.

Ezzel rácáfoltak a Philip Morris dohánykonszern megbízásából készített vizsgálat eredményeire, melyek szerint nem egészségkárosítóak a cigaretta adalékanyagai.

Stanton Glantz, a Kaliforniai Egyetem kutatója és munkatársai még egyszer kiértékelték azokat a dokumentumokat, amelyek egy panasztétel kapcsán kerültek nyilvánosságra.

Cikkükben azzal vádolják a Philip Morrist, hogy elemzésüknél megkerülték a tudományos szabványokat, illetve hogy utólagos változtatásokat hajtottak végre az eredményeken.

A dohánykonszern írásbeli állásfoglalásában visszautasította a vádakat.

Az adalékanyagok, beleértve a mentolt is, nem növelik meg a "cigaretták eleve meglévő toxikusságát". Véleményük szerint ezt az eredeti tanulmány mellett más szakemberek által ellenőrzött, átfogó vizsgálatok is alátámasztják.

A Philip Morris emellett azt is a kutatók szemére veti, hogy nem dolgoztak "tisztán", és nem az eredeti jegyzőkönyveket tanulmányozták, hanem hiányos értékelésüket az internetről vett dokumentumokkal támasztották alá.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.