Nincs mese - ez alapján ítéljük meg az embereket

Meglepő, hogy szednek fel nők férfiakat!

Különös dologra figyeltek fel kutatók - meglepő, mi alapján döntünk valaki mellett, vagy hajtjuk el őt. A másik illata alapján tulajdonságokra is következtetünk.

2011.12.14 10:15ma.hu

Amikor találkozunk egy, a másik nemhez tartozó emberrel, tudatosan aszerint ítéljük meg a személyiségét, hogy milyen az illata. Ez magában még nem lenne meglepő, sőt, bőven hallhattunk is róla; az azonban annál inkább, hogy amikor a kutatók az illat alapján hozott "ítéleteket" összevették azzal, milyen is az a személy valójában, a feltételezések tökéletesen pontosnak bizonyultak.

A tanulmányban részt vett 60 nő és férfi sima fehér pólót viselt három éjszakán át, illatok használata nem volt nekik engedélyezve - sem dezodor, sem parfüm, sőt olyan étel elfogyasztása sem, ami illatot okozhat.

A kutatók összegyűjtötték a pólókat, és 200 férfi- illetve női "bíró" elé rakosgatták azokat, hogy megszagolják őket, majd mondjanak 5, a személyre véleményük szerint illő jellegzetességeket, milyennek ítélik meg a pólót viselt embert.

Amikor a bírák értékelését összehasonlították a személyek saját magukról alkotott képével, kiderült, a bírák mindenkinél tökéletesen beazonosítottak legalább 3 személyiségjegyet - az extroverziót, a neuroticizmust és a dominanciát.

No, de hogyan? A kutatók szerint az adott tulajdonságok befolyásolhatják egy ember illatát. Testünk pedig fiziológiai válaszokat ad, például egy ideges típusú férfi többet izzad.

Meglepő volt az is, hogy amikor a női bírák értékelték a férfiak által viselt pólókat, pontosabban meg tudták ítélni a dominancia-szintjét, mint amikor a női pólókat szagolgatták.

Természetesen nem kell ezek után fokozottan körbeszaglászni a potenciális pasit/nőt, mindenesetre az eredmények bizonyosságot adnak arra nézve, hogy a másik ember illata sokkal többet nyom a latban, mint eddig gondoltuk...

A tanulmány az European Journal of Personality lapban jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.