Már az időben összeköltözöttek is válnak?

4 kérdés - tényleg költözz össze a pasiddal?

Úgy tűnik, már a házasság előtti összebútorozás sem garancia arra, hogy egy pár kapcsolata hosszútávon jól működjön. Mit érdemes megfontolni összeköltözés előtt?

2011.12.02 18:55ma.hu

Sokan adják a fiatal pároknak azt a tanácsot, hogy mielőtt házasodni szeretnének, próbálják ki, milyen együtt élni. Ennek számos jó oldala van, hiszen megtudják, képesek-e tolerálni a másikat együtt lakva is, ki tudnak-e egyezni a szokásaival, netán mániáival.

Ám úgy tűnik, az együttélés házasság előtt akár szabotálhatja is a hosszútávú szerelmet. Kutatások szerint a pároknak, akik a gyűrűváltás előtt együtt laknak, kissé nagyobb az esélyük a válásra...

Sajnos, biztos recept nincs arra, hogy mindenképp jól fog elsülni a dolog. Honnan tudjuk, hogy eljött az ideje az együttélésnek? Tegyünk fel magunknak néhány kérdést.

- Hajlandóak vagyunk várni?


Hacsak nincs már kitűzve az esküvő dátuma, ne gondoljuk azt, hogy az összebútorozás azonnal közelebb visz minket a házasodáshoz. A tények azt mutatják - a Rutgers egyetem tanulmánya szerint -, hogy a pároknak csupán 40 százaléka mondta ki az igent azok közül, akik akár 5-7 évig is együtt éltek a házasságkötés előtt. Tehát, ha a házasság napirenden van, beszéljünk róla.

Félünk felhozni? Ebben az esetben legyünk óvatosak. Ha ennek kapcsán vannak félelmeink, aggódunk a reakció miatt, abban sem vagyunk biztosak, hogy a partnerünk valóban elkötelezné-e magát mellettünk...

- Mennyiben játszik szerepet a pénz?

Mindenki tudja, ketten könnyebben látnak el egy háztartást, két keresetből egyszerűbb kijönni egy lakásban. Ha azonban magunkba nézünk és rádöbbenünk, hogy az összeköltözést főleg ez motiválja, állítsuk le magunkat. Annyi bizonyos, meg kell beszélni előre, ki mit fizessen majd az együttlakás során. Ne legyen ebből később vita.

- Félünk-e attól, hogy beköszöntenek a "szürke hétköznapok"?

Sok páros tart tőle - olyan ez, mint abban hinni, hogy a mézeshetek véget értével rájövünk a különbségeinkre, és akkor majd minden rosszabbra fordul. Ez azonban nem feltétlen van így, ugyanis az együttélés éppenséggel segít abban, hogy jobban megismerjük és meg is értsük egymást. Ezen alapul egy jó párkapcsolat.

Érdemes a viták során is megfigyelni, mi bosszantja fel a másikat, illetve hogyan tudtuk orvosolni a problémát. Ezzel könnyebbé válik számunkra később is felismerni a mintákat és azonosítani, ha komoly problémáról van szó.

- Viselünk-e szemellenzőt?


Jobb, ha tudjuk: az esténkénti unott ücsörgés a kanapén - a tévé előtt - nem egy harmonikus párkapcsolat velejárója. Ha azt tapasztaljuk, hogy ez válik az idő nagy részében programmá, nem árt elgondolkodni. Ne hagyjuk az együttéléssel a kapcsolatot ellaposodni!

Helyette szervezzünk programokat. Mielőtt teljesen kipakolnánk a dobozainkat, csapjunk egy szórakoztató estét kettesben. Ne féljünk új dolgokat kipróbálni. Lepjük meg a pasit egy reggelivel az ágyban - a hatás garantált, főleg, ha egyszál semmiben szolgáljuk fel azt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.