A vénák könnyen megtréfálják az embert

Pasirém: azt hitted, ilyen gond csak a nagyival lehet?

A legtöbb fiatal férfi azt gondolja, ez a probléma csak a nőket érinti, megoldható egy szorítós harisnyával és "nem nagy ügy". Pedig a visszér rájuk is lecsaphat.

2011.12.02 16:55ma.hu

Nem sokat aggodalmaskodnak a férfiak a visszér miatt. Úgy vélik ugyanis, hogy ez a probléma főként a nőket sújtja, visszér harisnya viselése segít rajta, és különben sem egy nagy gond.

Érdemes ezeket a dolgokat újra gondolniuk. Egy brit tanulmány szerint ugyanis a férfiak 56 százaléka szenved visszerességtől, és ez nemcsak kozmetikai probléma: az elszíneződésen túl vérzés, fekélyek, elnehezedett láb-érzés is jár a betegséggel, amely a napi tevékenységeket is akadályozhatja.

A probléma pedig érintheti a test "alsóbb régióit" is: erekció közben a vér ezekbe a vénákba tódul, a véna falak tágulnak, és idővel nem biztos, hogy visszatérnek a korábbi, feszesebb állapotba.

Francia kutatók szerint egy bizonyos genetikai variációval rendelkező embereknél igen gyenge vénák figyelhetők meg, nekik kétszer akkora esélyük van a visszerességre.

"Ha a véna falai gyengék, könnyebben tágulnak, a billentyűk (amelyek szabályozzák a vér ármalását a vénában) nem működnek megfelelően, ez lehetővé teszi, hogy a vér az ellenkező irányba áramoljon" - mondta el Lowell Kabnick, a New York egyetem véna központjának igazgatója.

Ha ez megtörténik, az illető kitagadó, csomós visszerekkel nézhet szembe, duzzanatot, lüktetést, a könnyed mozgás, mobilitás elvesztését tapasztalhatja.

Hogyan védekezhetünk ellene?

- Sportolással:
a legkönnyebb módszer, hogy egészséges vénáink legyenek, a vénafalak pedig erősek maradjanak. Fontos a mozgás, amely döntő szerepet játszik abban, hogy a vér megfelelően áramoljon a lábakból vissza a szívbe.

- Csökkentsük a sok állást, vagy ülést:
ha nem mozgunk, sok vér gyűlik a lábban, a hosszú időn át üldögélés csak rosszabbítja a helyzetet. Ha ülőmunkánk van is, álljunk fel gyakrabban, és mozgassuk meg magunkat. Kétszer naponta pakoljuk fel a lábunkat vízszintesbe, 15 percre, hogy a vénákra gyakorolt nyomás csökkenjen.

- A visszér harisnya viselését Dr. Kabnick még annak is javasolja, akinek nincsenek egyelőre visszér problémái. Ezek a harisnyák segítenek abban, hogy a vért egyenletesebben oszlassuk el.

- Figyeljünk az étrendünkre: kerüljük a sok só fogyasztását, különös tekintettel az éttermi, fagyasztott, és csomagolt ételekre. A sófogyasztás folyadék-visszatartáshoz vezet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.