Egyesek sms-eket írnak öntudatlan állapotban

Ijesztő dolgokat művel velünk éjszaka a mobilunk

Érdekes dolgokat tesz a mindennapi stressz az emberrel - éjszaka. Nem véletlenül mondják a szakértők, hogy hagyjuk a mobiltelefonokat a hálószobán kívül...

2011.11.29 08:15ma.hu

Felgyorsult világunkban túl sok dolgot csinálnak egy napon belül az emberek, ezért nem is csoda, ha éjszaka sem tudnak "leállni".

A mindennapi stressz egy újfajta jelenséget hozott létre: az alvás közbeni írást - természetesen a telefonon. A ritka problémával küzdő emberek összefüggéstelen sms-eket küldenek családtagjaiknak, barátaiknak, miközben valójában alszanak - teljesen önkéntelenül teszik ezt, és nem emlékeznek rá, hogy küldtek valamit.

Dr. David Cunnington, melbourne-i alvásszakértő azt tanácsolja az efféle gondokkal küzdő embereknek, hogy mindenképp hagyják a hálószobán kívül telefonjaikat.

"Több olyan páciensem is volt, aki arról számolt be, hogy a családnak és a barátainak éjszakánként sms-eket küld, miközben tulajdonképpen alszik. Ritka eset, de létezik, viszont nem kell attól tartani, hogy sokaknál kialakul."

Nem meglepő módon hasonló esetekről nemigen van dokumentáció - olyanról igen, hogy valaki ugyanilyen akaratlanul e-mailt küldött éjjel. Ilyesmit regisztráltak 2008-ban.

A toledói egyetem tudósai egy 44 éves nő esetét jegyezték fel, aki mélyen aludt, miközben e-maileket írt. Természetesen nem emlékezett az egészre ébredés után.

Dr. Cunnington szerint az ilyen módon küldött e-mailek annyira nem is ritkaságok, és mindenképpen káros hatással vannak az alvás közben írkálókra. "E-maileket küldhetnek a furcsa jelenséggel küzdők a kollégáiknak is, aminek komoly következményei lehetnek. Miközben az sms-küldés gyakrabban lehet véletlen félreütés műve, az e-mail esetében ez nem így van. Nehéz kimagyarázni, hogy miért is íródott az a levél..."

A szakember úgy véli, az éjszakai, akaratlan sms-írogatás annak a következménye, hogy túlságosan sok dolgunk van egy nap alatt. "Az emberek úgy érzik, mintha még éjszaka is "ügyeletben" lennének. És mivel igen könnyű ma már bármit kezelni egy okostelefonon, egyre nehezebb különválasztani, úgymond, az éber és az alvó állapotunkat."

Az elektronikus eszközök kizárását hálószobánkból egészségünk érdekében egyébként is javasolják a szakemberek, de ez a jelenség újabb ok arra, hogy a telefonnak az ágyban ne legyen helye.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.