Az sem mindegy, hogy készült az a hús...

A grillezés külön bűn? Vörös hústól lesz agresszív a prosztatarák

A kardiológusok és más orvosok eddig is óva intettek bennünket a gyakori vörös hús-fogyasztástól, most azonban még egy ok van arra, hogy kerüljük ezt az ételt.

2011.11.28 16:55ma.hu

Akik szeretik a marhahúst, nem fognak röpdösni az örömtől. Az orvosok régóta figyelmeztetnek, korlátozzuk le az artéria-eltömődést okozó vöröshús fogyasztását, most azonban egy újabb okot felsorakoztattak, amely miatt óvakodnunk kell tőle.

Egy új tanulmány szerint a vöröshúst gyakran fogyasztó férfiaknak nagyobb az esélye arra, hogy agresszív prosztatarák támadja meg őket - különösen, ha a hús grillezett vagy jól átsütött.

A tanulmányban részt vett önkénteseket, akik hetente nagyjából két adag hamburgert vagy fasírtot ettek, kétszer nagyobb valószínűséggel diagnosztizálták agresszív fajtájú prosztatarákkal, mint azokat, akik nem fogyasztottak ennyi vörös húst. A rák valószínűsége attól is függött, hogyan volt a hús elkészítve.

Amikor a kutatók csak a burger-kedvelő önkénteseket vizsgálták, akik a húst sütve vagy roston sülve ették, a csoporttagok más-más képet mutattak. A férfiak, akik a burgerjeiket jól sütve fogyasztották, kétszeres rákkockázatnak voltak kitéve, míg azoknál, akik közepesen vagy alig sütve ették, a kockázat elhanyagolható volt.

Ugyanez volt megfigyelhető a grillezett vagy roston sült steak esetében. "Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy a vörös húsok, különösen a grillezettek, rákkeltő anyagokat tartalmaznak, melyek összefüggésbe hozhatók a prosztata megbetegedésével" - mondta el Ronald D. Ennis onkológus, a New Yorki St. Luke-Roosevelt kórház központ orvosa.

Amikor a hús nyílt lángon, magas hőmérsékleten sül - és elszenesedik -, olyan reakció lép fel, amely két vegyi anyag kialakulásához vezet: ezek a heterociklikus aminók és a policiklikus aromás szénhidrogének, melyekről állatkísérletek során már bebizonyosodott, hogy a rák több típusát okozzák, beleértve a prosztatarákot is.

Míg az eddig is tudvalevő volt, hogy a szívbetegség és a bélrák esélyét nagymértékben növeli a vörös hús fogyasztása, a prosztatarák kialakulásában játszott szerepe nem volt tisztázott, a tanulmányok eredményei pedig ellentmondásosnak tűntek.

"Mindez nemcsak a vörös hús és a rák kapcsolatára hívja fel a figyelmet, hanem arra is, hogy a főzési és sütési módszereink sem a legjobbak" - mondta el Lee Richstone prosztatarák-specialista, a New Hyde Parki Smith urológiai intézet munkatársa.

A Kalifornia egyetem elvégzett tanulmánya során arra is fény derült, hogy a darált marhahúst fogyasztó férfiak 2,3-szor nagyobb valószínűséggel betegedtek meg agresszív prosztatarákban, mint akik nem ettek ilyesmit, sőt, a zsíros felvágottak, mint például a szalámi vagy a máj ugyancsak növelték a rák kockázatát.

Az olyan húsoknak viszont, mint a baromfi, a bacon, az alacsony zsírtartalmú hot dog vagy kolbász nem volt jelentős befolyása a betegség kialakulására.

Természetesen a kor, a családi történet - betegség szempontjából -, a genetika hozzájárul a rák megjelenéséhez, a környezet hatásai azonban még kevésbé tisztázottak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.