Újévi patkányhiány Moszkvában

Patkány éve patkány nélkül?

Súlyos patkányhiány keletkezett Moszkvában, mivel a beköszöntő új év asztrológiai jelképe éppen ez a rágcsáló: sokak hite szerint sikert hoz majd 2008-ban a gazdájának, s ezért az utóbbi hetekben hihetetlen mértékben megnőtt a patkányok iránti kereslet.

2007.12.28 10:13MTI

A Moszkovszkij Komszomolec című lap kiderítette, hogy a tenyészetekben nem vásárolhat akárki patkányt: előbb elbeszélgetnek vele, s csak akkor juthat hozzá a rágcsálóhoz, ha a tenyésztők úgy ítélik meg, hogy alkalmas az állat tartására. Aki ajándéknak szánja a kis állatot, az ne is reménykedjen. A tenyészetekben már szeptemberben vettek fel előjegyzéseket, főleg az úgynevezett gyöngyszínű patkányokra, amelyeket színük mellett nagy, kerek fülük is megkülönböztet társaiktól, s amelyek ára 500 rubel, vagyis mintegy 3500 forint.

Az állatkereskedésekben bárki vehet patkányt, ha kap, ugyanis normális körülmények között havi 4-5, mostanában napi tíznél is több kel el egy-egy boltban. Különösen nagy az érdeklődés a ritkább fajták, mint a kék, a farkatlan, a meztelen és a vörös patkányok iránt: ezek ára 240-1500 rubel (1680-10500 forint) körül van. Illetve volt, mert aki most akar még patkányt venni, annak örülnie kell, ha hozzájut egy mezei szürkéhez 1000-1400 forintnak megfelelő összegért.

Persze az ünnepi állatokat Oroszországban is sokszor visszaviszik a boltba, vagy egyszerűen szélnek eresztik.

Mivel az új év a sárga patkány jegyében áll, az állatorvosok külön figyelmeztettek arra, hogy senki ne próbálja hajfestékkel megváltoztatni patkánya szűrének színét, mert ez súlyos mérgezést okozhat, amelybe az állat akár bele is pusztulhat.

Miközben egész Moszkva teli van rajzolt, plüss-, műszőrméből varrt, papírmaséból és cukorból készített rágcsálókkal, azt senki nem tudta pontosan megmondani, hogyan keveredett a kínai naptárból ismert patkány az orosz újévi szokások közé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.