Könnyel helyettesítenék a vértesztet?

Ha ezentúl könnyeznek a cukorbetegek, nem a szomorúság teszi

Ahelyett, hogy naponta több alkalommal vértesztet végeznek, a jövőben egy könnyebb megoldás is kínálkozhat a cukorbetegek számára, mely kevésbé ígérkezik kellemetlennek.

2011.11.13 14:57ma.hu

A cukorbetegek számára rutinfeladat napi többször is vértesztet végezni, hogy ellenőrizzék a vércukorszintjüket. Akár napi 2-10 alkalommal is meg kell ezt tenniük, az ujjból vett minimális vérmintával.

Sokan közülük azonban nem tesztelnek ennyiszer, a művelet kellemetlensége miatt. Kutatók most felfedeztek egy új lehetőséget, hogy ezt a műveletet a diabéteszben szenvedők elkerülhessék.

A Michigani egyetem tudósai egy olyan érzékelőt fejlesztettek ki, mely képes a vércukorszintet megállapítani az emberi könnyekből is. A vizsgálataik során felfedezték, hogy a könnyekben található glükózszint megegyezik a vérben levővel.

"Ezzel a módszerrel könnyebbé és kevésbé kellemetlen műveletté válna a vércukorszint tesztelése - mondták el a szakemberek az Analytical Chemistry lapnak. - A szúró érzés is elkerülhető. Kétségtelen, hogy az ujjaink egy idő után fokozottan érzékenyek lehetnek, és annak is megvan az esélye, hogy könnyebben megfertőződnek valamivel az ujjukon keresztül vértesztet végzők."

A gyakori tesztelés elengedhetetlen az egyes típusú cukorbetegségben szenvedőknél, akik nem képesek előállítani az inzulin hormont, mely a vércukorszintet kontrollálná. A bőrön végzett teszt az egyetlen módja annak, hogy a vércukorszintet biztonságosan és gyakran ellenőrizzék, és tudják, mikor van szükségük inzulin-injekcióra.

Ha ugyanis vércukorszintjük túlságosan leesik, hipoglikémia jelentkezik, mely kómához, sőt halálhoz is vezethet, ha nem kezelik időben.

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők szervezete nem termel elég inzulint ahhoz, hogy kontrollálja a vércukorszintet. Bár ez a diabétesz akár egészségesebb életmóddal, testmozgással is kordában tartható, egy progresszív állapot, és ha kissé előrehaladottabbá válik, gyógyszeres kezelésre is szükség van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.