A nők és a házasság: mi lapul az igen mögött?

Most már tiszta - ezt várja a férfitól a mai nő!

Miért vágynak olyannyira a házasságra a nők? Vagy éppen miért nem vágynak rá? Mit várnak tőle ma? Íme a válaszok, amelyeket régóta tudni akartunk.

2011.11.04 18:55ma.hu

Amíg a nőknek azért volt szükségük a házasságra, hogy boldogok legyenek, kevésbé ellenőrizgették a partnerüket. Igen, volt idő, amikor a házasság a mindent jelentette a nők számára.

Egyenlő volt azzal, hogy lesz mit enniük, lesz fedél a fejük felett és az anyagiak hiányától sem kell tartaniuk a gyerekek felneveléséhez. Mélyebben belenézve azonban egy pszichológiai szerep volt a nőknél: semmi sem biztosította jobban a női önérzetet a házasságnál, a házasság a "teljes élet" volt számukra.

Úgy vélték, ez a tökéletes önmegvalósítás, a teljes értékűség, akkor is, ha nem volt a frigy a legideálisabb.

Manapság azonban a hölgyek másban is megtalálják önmagukat és véghezviszik az önmegvalósítást, házasság nélkül. Ehhez az új lehetőségek és a társadalmi elfogadás is hozzájárult.

Napjainkban a mentális képességek a fizikai képességeknél sok munkahelyen fontosabbak, és a nők számára számos út megnyílt az önmegvalósítás, a karrier felé. Erre még évtizedekkel korábban sem volt ekkora lehetőség.

A hölgyek már nemcsak tanárok vagy nővérek lehetnek, s bár sok területen még mindig kevesebb pénzt keresnek, mint az erősebbik nem képviselői, őket a recesszió sem érinti annyira, mint az azonos korcsoportban levő férfiakat.

A feminizmus "áldásos" hatásai


Ma már a nők nagy része is érzi, hogy a feminizmusnak negatív hatásai is vannak. A hölgyek jó része rengeteg dolgot tudna felsorolni, mi kellene még ahhoz, hogy igazán boldognak érezze magát. Remek állás, tökéletes házasság és persze tökéletes gyerekek.

A házasság és a gyermekvállalás kora egyre inkább kitolódik. Manapság a nők (és a férfiak is) felkészültebben vágnak bele egy házasságba, jobban megismerik önmagukat is - de még így is megtörténik, hogy a frigy rosszul sül el. Elfogadott, hogy a barátokkal úgy bánunk, mint családtagokkal, ahogyan az is, hogy egy gyermeket apa nélkül nevel fel az édesanyjuk.

Régen a nők, akik számára a házasság volt a minden, kevésbé keresték "a kákán is a csomót". Nem ellenőrizgették igazán a párjukat, nem állítottak fel annyit követelményt, mint ma, mielőtt beleugranak egy házasságba.

Mit vár a nő?

Ma egy nő egészen más kérdéseket tesz fel magának, mielőtt házasodik. Ezek pedig:

- Meg tud engem a párom nevettetni?
- Büszke tudok lenni rá?
- Érdekli-e világ, szeretné-e velem együtt felfedezni?
- Lusta-e a szerelem, és egyáltalán az élet terén?
- Megérti és elfogadja-e, hogy nekem is van saját életem?
- Vannak-e saját hobbijai, szórakozásai, amelyeket velem is megosztana (de nem kényszerít rá)?

- Segít-e abban, hogy önmagam lehessek?
- Segít-e az önfejlődésemben?
- Egyenlő félként kezel-e?
- Házasságot és a gyerekeket vár-e a párkapcsolattól?
- Odaadó apa lesz-e?
- Megtesz-e majd mindent azért, hogy működjön a házasság?

No és mit várhat a férfi, miben kell mindeképp megfelelnie? Például, hogy mint apa, valóban jól teljesítsen. A nő azt szeretné, ha apaként is megállná a helyét, tevékenyen részt vegyen a gyermeknevelésben és az ne csak őrá háruljon.

Ez nemcsak vacsora alatti figyelmet jelenti és azt, hogy az apa hétvégeken játszik a gyerekekkel. Azt jelenti, hogy kérés nélkül kicseréli a kicsi pelenkáját, elmegy vele az iskolába, meghallgatja, segít neki, részt vesz a családi programokon, és együtt dönt a párjával minden fontos dologban.

A mai nő a baráti körének fenntartását is igen lényegesnek tartja - legyen meg az egyensúly, a munka, a férje és a gyerekek mellett a barátokra is jusson olykor idő. Szervezhessen egy-egy "csajos estét", pletykálkodást egy kávé mellett a barátnőivel. Ez azt is jelenti, hogy a barátnők feltehetően tudnak a férjről néhány intim részletet. De azért nem kell megijedni. Ez szinte minden nőnél jellemző.

A mostani 30-as generációra jellemzőbb a megfontoltság, mielőtt házasodik, de az elkötelezettség is mélyebb. Látni azt, hogy körülöttünk hány házasság megy tönkre, arra ösztönzi őket, hogy a sajátjuk megmentéséért nagyobb erőfeszítéseket tegyenek.

Nem kell megijedni, ha a párunk például párterápiát javasol, mert lehet, hogy az valóban nagy segítséget nyújt majd kimászni a gödörből.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.