Napi két pohár vörösbor, és biztos a rák?

Mindenhogy kiüt: mellrákra számíthatnak a sokat borozó nők

Gondoljanak bele a hölgyek: egy tanulmány szerint napi két pohár vörösbor elfogyasztásával 50 százalékkal emelkedik a mellrák esélye...

2011.11.02 14:25ma.hu

Két pohár vörösbor naponta nem számít kevésnek, még ha van is, aki úgy érzi! Egy új tanulmány szerint jelentősen emeli a rákos megbetegedés kockázatát, 50 százalékkal nagyobb az esélye a naponta borozgató hölgyeknek arra, hogy mellrákosak legyenek.

Még azoknál a nőknél is emelkedik a kockázat, akik hetente 3-4 pohár vörösbort fogyasztanak. Úgy tűnik tehát, még a javasolt mennyiséggel is veszélynek teszik ki magukat.

A kutatók arra figyelmeztetnek: a nők, akik 20-as és 30-as éveikben gyakran isznak, esélyesebbek rá, hogy idősebb korukban megbetegedjenek mellrákban. Attól függetlenül, hogy később leállnak-e az ivással.

Eddig arról volt szó, hogy nőknek egy héten nagyjából 7 közepes pohár bor ajánlott. Ám a kutatók szerint ennek a mennyiségnek a fele is növeli a rák kialakulásának esélyét, 15 százalékkal.

A Harvard egyetem és a bostoni Brigham Női kórház kutatói 105. 986, 30 és 55 év közötti nőt vizsgáltak ivási szokásaik alapján, azt is beleértve, hogy mennyit ittak fiatalabb korukban. Összevetették az elmondottakat azzal, hogy közülük hányan szenvedtek mellrákban.

A Journal of the American Medical Association-ben megjelent tanulmány szerint a kevesebbet ivók is 28 százalékos eséllyel lettek rákbetegek, míg akik két pohárral fogyasztottak szinte naponta 18 és 40 éves koruk között, legalább öt éven át, háromszor akkora eséllyel lettek rákosak.

A tudósok szerint az ok abban keresendő, hogy az alkohol emeli a női nemi hormon, az ösztrogén szintjét, melyeknek szerepe lehet a daganatok növekedésében.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.