Közeleg a diabétesz világnapja

Nyolc másodpercenként meghal valaki cukorbetegségben

Évente csaknem négymillió, vagyis nyolc másodpercenként egy áldozata van a cukorbetegségnek. A közelgő november 14-i diabétesz világnap alkalmából ezzel a vezérgondolattal igyekeznek a szakértők felhívni az emberek figyelmét a betegség komolyságára.

2011.10.24 20:06MTI

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) és az Osztrák Diabétesz Társaság (ÖDG) a 2011-es világnapot a Cselekedjen most! mottóval vezeti be.
   
A statisztikák szerint az osztrák lakosság 5-10 százalékát érinti a diabétesz, a betegségben szenvedők száma pedig évről évre növekszik.
   
A túl magas vércukorszintre több jel utalhat, például a hirtelen súlycsökkenés, fáradtság, gyengeség, látási zavarok, fertőzések, túlsavasodás esetén pedig hasi panaszok, rosszullétek, hányás. Végső esetben akár kóma is felléphet. Az időben felállított diagnózis és a kezelések megakadályozhatják a szemben, vesében és egyéb szervekben fellépő komplikációk kialakulását.
   
"A gyermekeknél az egyes típusú diabétesz jellemző tünetei a súlycsökkenés, szomjúság, gyakori vizeletürítés, fáradtság" - mondta el Sabine Hofer, az innsbrucki gyermekcentrum munkatársa. Az egyes típusú diabétesz elsősorban gyermek- és fiatalkorban lép fel, de gyakorlatilag minden életszakaszban előfordulhat. A betegség következményeként elhalnak a hasnyálmirigyben az inzulin termeléséért felelős sejtek.
   
A szakértő a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet. Kiemelte: a diabétesz gyanúja egyszerű vizeletvizsgálattal megerősíthető vagy kizárható.
   
A kettes típusú diabétesz elsősorban a felnőtteket érinti, de sajnos egyre gyakrabban jelentkezik a fiataloknál is.
   
Egészséges életmóddal, sok mozgással, kiegyensúlyozott étkezéssel és elsősorban a dohányzás mellőzésével megelőzhető a betegség kialakulása.
   
Az ÖDG szerint a tudomány mai állása szerint a diabétesz nem gyógyítható, ám a betegség korai kezelése és a modern terápiák segítségével biztosítható az életminőség és csökkenthető a szervek károsodásának rizikója.
   
A diabétesz világnapja alkalmából a Blue Monument Challenge elnevezésű akció keretében világszerte kékbe borulnak az épületek, így emlékeztetve a megelőzés fontosságára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.