Orvosi áttörésben reménykednek a szülők

Döbbenetes képek: Csoda kell, hogy megérjék 11. szülinapjukat az összenőtt lányok

Az ikerlányok, Anastasia és Tatiana szeret úszni, táncolni, és az iskolában a legjobb tanulók közé tartoznak - hét éve azonban már, hogy egy mozdulatot sem tehetnek egymás nélkül.

Képekben a sziámi ikrek, Anastasia és Tatiana a szüleikkel képgaléria

2011.10.22 14:55ma.hu - Fotó: Barcroft US/Daily Mail

Elválaszthatatlan testvérek a 7 éves Anastasia és Tatiana - sajnos, ugyanis ezt esetükben szó szerint kell érteni.

A lányok ugyanis sziámi ikrek:
Tatiana fejének felső része Anastasia fejének hátsó részével van összenőve. Arra sem voltak sosem képesek, hogy egymás szemébe nézzenek.

Édesanyjukat, Claudia Dogarut minden alkalommal elönti a méreg, ha azt látja, hogy az emberek bámulnak rájuk és furcsaságnak tartják a lányait.

Képekért KATT ide! - Fotó: Barcroft US/Daily Mail

Az anya a Closer magazinnak elmondta: az ikrek teljesen hétköznapi gyerekek, attól eltekintve, hogyan kell élniük. Különálló agyuk és szerveik vannak, de Anastasia, akinek az arca kifelé néz, a testvére veséjére nehezedik.

"Egyes emberek szerint Anának több esélye van -
mondja a korábban nővérként dolgozó anya. - Jóval mobilisabb, önállóbb, és néha Tatianát nagyon noszogatni kell, a testvére kénytelen magával húzni. De nagyon szeretik egymást."

A lányok pap édesapja, Alin elárulta: szinte elviselhetetlen, kínzó érzés várni az orvosi áttörésre, hogy lehetőség legyen szétválasztani a gyermekeket. Egyre nehezebb ugyanis a lányoknak összekötve élni.

A romániai páros tisztában van azzal, hogy az elválasztás megváltoztathatja gyermekeik életét, de véget is vethet annak. "A lányaink különlegesek. Azt szeretnénk, ha hosszú és boldog életük lenne. Versenyt futunk az idővel - egyre jobban összenőnek, ha nem műtik meg őket. Ez elviselhetetlen" - fogalmaz Alin.

A szülők számára minden együtt töltött nap, hónap ajándék. Életük legszebb napja volt, amikor a kislányok együtt megtették első lépéseiket, 20 hónaposan.

Claudia Dogaru négy hónapos terhes volt 2003 szeptemberében, amikor kiderült, hogy sziámi ikreket hord a szíve alatt. Mindenki abortuszt tanácsolt neki - ám a páros úgy érezte, lányaikkal célja van a Jóistennek.

A gyerekeknek nem volt túl sok esélyük az életre. 2004 januárjában mégis megszülettek, császármetszéssel. Az édesanyjuk így is elragadtatással nézte őket és nem érzett mást, csak szeretetet irántuk.

A román házaspár korábban Olaszországban élt, és van már egy idősebb lányuk, Maria. De Amerikába költöztek, amint az ikrek kétévesek lettek. Itt ugyanis segítséget kaphatnak ahhoz, hogy a lányokat idővel szétválasszák. 2007-ben erre már tettek a Clevelandi orvosok egy kísérletet, de túl kockázatosan ítélték a beavatkozást.

Képekért KATT ide! - Fotó: Barcroft US/Daily Mail

A szülőknek azt mondták, várják meg, amíg a gyerekek vérnyomása megközelítőleg egyforma lesz: Anastasia vérnyomása ugyanis túl alacsony volt, míg Tatianáé túl magas. Most, hogy kezd egyensúlyba kerülni, az orvosok új módszereket vesznek számításba, hogy véghez vigyék a csodát...

A keringési rendszerek biztonságos szétválasztása azonban kemény feladat, és a szülők abban bíznak, hogy valamiféle orvosi áttörés hamarosan segíthet...

"Mióta megszülettek a lányok, abban reménykedünk, tudunk számukra normális életet biztosítani. De ez csak akkor lehetséges, ha az orvosok valós esélyt tudnak nekik adni a túlélésre...Ha Tatianát és Anastasiát nem választják szét, nem tudni, meddig élhetnek. A legtöbb ilyen ikerpár nem éri meg a 11. születésnapját" - tette hozzá a gyötrődő édesanya, aki párjával együtt abban bízik: a nagy áttörés bármelyik nap megtörténhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.