Az alkohol a keblünket is veszélybe sodorja

5 egyszerű módszer, hogy megelőzzük a mellrákot!

Talán mondani sem kell, nagy szerepe van az életmódbeli változtatásoknak a mellrák megelőzésében - amit elsőként csökkenteni kell, az az alkoholfogyasztás...

2011.10.21 08:15ma.hu

Amennyiben biztosabbak akarunk lenni abban, hogy elkerüljük a mellrákot, tegyünk meg ennek érdekében 5 egyszerű dolgot. Ahogyan más esetekben is, néhány kisebb életmód-beli változtatással elérhetjük, hogy egészségesebbek legyünk és minimálisra csökkentsük a rizikót.

- Limitáljuk alkoholfogyasztásunkat 2-3 alkoholos italra egy héten!

A szeszes ital kis adagokban is köthető a mellrák kockázatának emelkedéséhez. A legtöbb orvos azt ajánlja: álljunk le a borral, sörrel, likőrökkel! Egy tanulmány nemrég kimutatta: az összefüggés az emlőrák és az alkoholfogyasztás között igen erős, a daganatok 70 százaléka esetében kimutatható.

- Mozogjunk legalább háromszor egy héten! (ha többször tesszük, még jobb!)

Pörgessük fel a szervezetünket, legyen heves a szívverés. A legalább 20 percen át tartó, emelkedett pulzusszám hasznos. A hosszú séták sem rosszak, de jobb, ha megizzadunk! Ez valóban segít a szívnek, és csökkenti a rák kockázatát is.

- Tartsuk fenn testsúlyunkat, vagy ha túlsúlyosak vagyunk, fogyjunk!

Tanulmányok bizonyítják, hogy ha valaki túlsúlyos, illetve elhízott (különösen, ha túl van a menopauzán), az emeli a rák kockázatát. Amennyiben felnőttként lett kövér valaki, az szintén növeli a rizikót.

A mellrák túlélésének esélye is kisebb az elhízott nők esetében, és nagyobb valószínűséggel alakul ki náluk a rák agresszív fajtája.

- Végezzünk havonta mellvizsgálatot!

Legyünk benne biztosak, hogy orvosunktól megfelelő tanácsot kaptunk a mellönvizsgálathoz. Ellenőrizzük havonta a kebleket. Előbb észrevesszük, ha valami gond van, ha csomót észlelünk, még mielőtt a mammográfiára kimutatná.

- Mammográfiát évente végeztessünk 40 év felett!

Hogy a tumort korán felfedezzük, annak az évente végzett mammográfiás vizsgálat is feltétele. Ha korai szakaszban fedezik fel a mellrákot, teljesen gyógyítható. 40 éves kor felett érdemes a gyakori vizsgálat.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.