Növeli a csontsűrűséget az alkoholos nedű

Jó hír a borozó nőknek, rossz hír a pasiknak!

A borral többet teszünk a csontsűrűségünkért, mint egy tipikus étrenddel - derült ki egy tanulmányból. A sörre ez sajnos nem igaz.

2011.10.19 08:15ma.hu

Napi egy pohár borral sokat teszünk a csontjainkért - állítják a kutatók. Egy tanulmány szerint, mely az étrend és a csontsűrűség közötti kapcsolatot vizsgálta, az alkoholos ital mérsékelt fogyasztása csökkentheti a sokak életét megkeserítő osteoporosis kialakulásának esélyét.

Ellenben a sör és egyéb alkoholos italok nem produkálják ugyanezt a hatást. Az Észak-angliai egyetem és a King's College kutatói 1000 női ikerpáron tesztelték a hatást ötvenes éveik közepén, az étrend és a csonttörés rizikója közti kapcsolat megállapításához.

A menopauza utáni időszakban levő nők étkezési szokásait is vizsgálták, ennek során derült ki: a bor mérsékelt fogyasztása köthető a nagyobb csontsűrűséghez, pozitív hatással van rá. A tipikus, 20. századi brit étrendnek azonban éppenséggel rossz a hatása!

Az American Journal of Clinical Nutrition-ban megjelent tanulmány szerint a fish&chips-ben, paradicsomos babban, húspástétomokban és főtt húsokban gazdag étrend inkább rongálta a csontsűrűséget.

A túlnyomórészt gyümölcsökből és zöldségekből álló ételek csak kis előnyt mutattak a csontsűrűség szempontjából.

Egyelőre nem tisztázott, miért képes a bor a csontépítésre, de valószínű, hogy a szőlő héjában is megtalálható polifenol nevű anyag játszik szerepet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.