Kielégítetlen vágyak állnak mögötte?

"Egyszercsak nem volt rajtam gatya" - Mit árul el a szex fantáziád?

"Levetkőztetett, bekötötte a szemem, az ágyhoz kötözött, teljesen a vágyai rabszolgájává tett" - így kezdődik sok szexfantázia. Vajon a tiédet mi okozza?

2011.10.17 18:55ma.hu

"A könyvtárban voltam - egy nő ült velem szemben. Egyszercsak azt vettem észre, hogy nincs rajtam nadrág. Nagyon élveztem a dolgot, amíg fel nem bukkant a könyvtáros. Ám nagy megdöbbenésemre ő is beszállt a játékba..."

Mindez úgy hangzik, mintha egy pornó oldal fórumozói osztanák meg egymással fantáziálásaikat.

Szexuális fantáziáink igen különbözőek lehetnek. A kérdés az, vajon maguktól alakulnak, vagy valamilyen mélyebb jelentést közvetítenek felénk?

Az izraeli Herzliya pszichológiai iskola kutatói egy új tanulmány keretein belül igyekeztek feltárni a választ a kérdésre. Szerintük a szexuális fantáziák igenis jó hatással vannak az emberre, új minőséget hozhatnak valódi szexuális életébe.

A kutatók 48 párost vontak be a tanulmányba, melyeknek női és férfi tagja egymástól függetlenül beszámolt szexuális fantáziáiról, illetve a kapcsolatában történtekről 21 napon át. Azt is vizsgálták, mennyire volt közeli, meghitt a páros tagjainak kapcsolata.

Az eredmény szerint a szexuális fantáziák tartalmát nagymértékben befolyásolta a partner személyisége, a kapcsolat minősége, illetve az, hogy a párok együttműködése ezekben a napokban pozitív vagy negatív volt-e.

Megfigyelhető volt, hogy azokban a napokban, amikor a páros tagjai valamin összekaptak, szexuális fantáziáikban egy másik személy szerepelt, nem a kedvesük - mondta el a pszichológus Gurit E. Birnbaum.

Azok a férfiak, akikkel a szexet többször kerüli a párjuk, sokkal inkább fantáziálnak idegen nőkkel való szexről, ellenállhatatlanul kívánnak más nőket. Mint ahogyan a könyvtáras példa is mutatja.

Ez a típusú fantázia a kutatók szerint egy távoltartó stratégia, mely minimalizálja az intimitást és egyfajta "szökést" jelent a párkapcsolatból. Más részről viszont, azok az emberek, akik több intimitást szeretnének a kapcsolatukba, több olyan szexuális fantáziáról számolnak be, amelyben a saját kedvesük szerepel.

Azokon a napokon, amikor a páros tagjai összevitáztak, a tapasztalat az volt: sokkal többször éltek át olyan szexuális fantáziát, melyben a párjuk megkötözte őket és ki voltak szolgáltatva. Tehetetlennek érezték magukat.

A szexuális fantázia által tehát, úgy tűnik, agyunk a kielégítetlen vágyakra reagál - mondta Birbaum, hozzátéve: "Mondja el a fantáziáit, én pedig elmondom, mi hiányzik a párkapcsolatából - és hogyan találkozhat egymással a két dolog."

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.