Műtéti megoldás cukorbetegségre?

Meggyógyulhatnak a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők

Egy új kísérleti műtéti eljárás segítségével néhány kettes típusú cukorbetegségben szenvedő beteg ismét teljesen egészséges lehet. Bár az orvosok egyelőre óvatosak a módszerrel kapcsolatban, tény, hogy a duodenális jujenális bypass lehet az első lépés a cukorbetegség műtéti úton történő kezeléséhez.

2008.04.15 18:58medipress.hu

Dr. Mahdu Rangraj és Dr. Leonard Maffucci (Sound Shore Egészségügyi Központ-New York) végezték az egyedülálló műtétet, a kettes típusú cukorbetegségben szenvedő Rocco Tursón. Mr. Turso hat éve küzdött a betegséggel, egyfolytában gyógyszerekre és inzulin-injekciókra szorult. Ennek ellenére állapota folyamatosan romlott: "A látásom is egyre rosszabb lett, emellett a lábkörmeim is kezdtek elszíneződni" - nyilatkozta Mr. Turso.
 
A műtét során az orvosok Mr. Turso vékonybelének bemeneti részéből eltávolítottak egy darabot, majd a szöveteket újra összevarrták. Az eljárás lényege, hogy az elfogyasztott táplálék ne kerülhessen kapcsolatba a vékonybél kezdeti szakaszával. "A vékonybélben választódik ki a vércukorszintért felelős hormonok egy része" - nyilatkozta Dr. Rangraj. 

A műtét után a 62 éves Mr. Turso élete gyökeresen megváltozott: vércukorszintje normalizálódott és saját bevallása szerint életerősebb, mint valaha: "Remek érzés, olyan mintha visszakaptam volna a saját életemet. Azt és akkor csinálok most, amit akarok, és ez fantasztikus" - nyilatkozta a férfi. Jelenleg a Sound Shore az egyetlen intézet az Egyesült Államokban, amely ezt a beavatkozást végzi, de az orvosok remélik, hamarosan világszerte elterjedhet ez az egyedülálló eljárás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.