Sok dolog befolyásolhatja a férfiak erekcióját

Okok, hogy a kézbe nem ágaskodó pénisz kerül

Bizonyára voltunk már hasonló szituációban: az izgalom a tetőfokára hág, a ruhákat kapkodósan kezdi levenni egymásról a pár - majd jön a meglepetés: a nő kezébe az ágaskodó helyett egy alig álló pénisz kerül. Mik lehetnek az okok?

2011.10.03 18:55ma.hu

A fent említett eseten kívül van egy igen gyakori másik is: amikor az erekcióval nincs gond, de nem tart túl sokáig - esetleg még az aktus elkezdéséig sem.

Sok nő hajlamos ilyenkor magában keresni a hibát. "Vajon nem vagyok elég izgató a számára?" teszik fel maguknak a kérdést. Pedig a legtöbb esetben ez nem ilyen egyszerű, és meghökkentően gyakoriak az erekciós problémák.

A Journal of Sexual Medicine című lapban közölt felmérés szerint a férfiak 65 százaléka nem elégedett az erekciója minőségével.

Bosszantó és nagyon kellemetlen probléma tud ez lenni. Semmiképp se vegyük személyre szóló bántásnak a dolgot, előbb gondoljunk bele, mi lehet az erekciós gond oka. Fennáll ugyanis több lehetőség is.

- Fizikai okok: sok esetben olyan fizikai okok váltják ki az erekciós problémát, melyek gátolják, hogy a vér akadálytalanul áramoljon a pénisz felé.

- Pszichológiai okok: az agy igen nagy szerepet játszik a szexuális izgalom előidézésében. Így aztán, ami a hálószobán kívül történik, az is megzavarhatja az erekciót. Milyen a partnerrel való kapcsolat igazából? Stresszes a férfi? Munkahelyi gondok gyötrik? Aggódik? Kimerült? Ezek mind-mind szerepet játszanak abban, hogy az erekció nem az igazi.

Végezzünk egy tesztet: ha a férfi fizikailag képes az erekcióra, akkor annak éjjel, alvás közben működnie kell. Tapasszon közvetlenül a pénisze fölé egy kis papírdarabot, amely, ha az éjszaka folyamán volt erekciója, kissé meggyűrődik. Ha éjjel könnyedén volt erekciója, de más szituációban nem, az ok pszichológiai. Ha azonban nem volt, akkor fizikai problémáról lehet szó.

Ahogyan az is árulkodó, ha egyedül fel tud izgulni (például maszturbáció közben), de a partnere mellett nem, akkor is egyértelmű, hogy pszichológiai okra kell gyanakodni.

A fiatalabb férfiaknál gyakori problémák lehetnek még:

- A teljesítmény miatti aggodalom. Sokan félnek attól, hogy "szakértőknek" kell lenniük az ágyban, és mindig, minden körülmények között kielégíteniük a partnerüket - a rájuk nehezedő nyomás stresszeli őket, és még a közösülésre is képtelenné válhatnak.

- Az alkohol: lehet, hogy ellazít, de az ágyban nem jó társ. Lelassítja az agyműködést, a légzést és a pulzust is.

- A pornó. Az internet mára igen gyorsan és egyszerűen elérhetővé tette a pornó filmek nézését, amelyeket sok férfi használ arra, hogy masztrubáljon. Emiatt is lehet problémájuk aztán, ha egy hús-vér nővel kerülnek az ágyba.

- Az óvszer. Bár minden körülmények között ajánlott védekezési módszer, vannak férfiak, akiknek nehezebb fenntartani az erekciót, ha felhúzzák a gumit. Ezekre az esetekre azonban léteznek a leheletvékony változatok is!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.