Orrát érinti és gyakran krákog: biztos füllent?

A test nem lódít: jelek, hogy a párod tényleg hazudik

Nos, kár is lenne tagadni, sokan gyanakszanak a párjukra, még ha nem is vallják be maguknak - lehet, csak ok nélkül, de az is lehet, hogy joggal. Hogyan leplezzük le a hazudozót?

2011.09.30 18:55ma.hu

Akárhogy is nézzük, az embereknek van egy bizonyos viselkedése, amely, ha egy kicsit is megváltozik velünk szemben, elgondolkodtat bennünket. Ha ismerjük a párunk viselkedését általában, feltűnhet, ha valami nem olyan, mint általában. A megérzésekre hallgatni kell - mert ugye mindenkinek vannak.

El lehet nyomni őket, és bemagyarázni, hogy nincs értelmük.
Legtöbb esetben ki fog derülni, hogy a megérzés helyes volt. Természetesen vannak emberek, akik valóban túlreagálnak dolgokat. Paranoiásak, a párjuk ártatlan cselekedetei mögött is hátsó szándékot, eltitkolt dolgokat, hazugságot sejtenek.

Legyünk reálisak, és csak akkor gyanakodjunk, ha arra valóban van okunk. Először a megérzéseinkre hagyatkozzunk, de ne hagyjuk, hogy a félelmünk és bizonytalanságunk befolyásolja őket.

Figyeljük a testbeszédet!

Tartsuk észben: a test sosem hazudik. Ha észrevesszük, hogy más, ahogyan mozog, különösek a párunk mozdulatai, ahogyan a kezeivel, karjaival gesztikulál, ahogyan a szemét mozgatja, valószínű, hogy van oka a gyanakvásunknak.

Ha egy ember az igazat mondja, nem figyel oda a mozdulataira. Azok természetesek maradnak. Ha azonban hazudik, elkezd figyelni rájuk - mert azt gondolja, azok elárulhatják őt. És igaza is van. Pont azzal árulja el magát, hogy hitelesnek akar látszani!

A mozgása nem természetes, inkább merevvé válik, a kézmozgás is visszafogott. Vagy csak azután kezd el természetesnek tűnő mozdulatokat tenni, hogy már kimondta a hazugságot.

A szemkontaktus is nagyon lényeges

Aki hazudik, általában nem mer a másik szemébe nézni. Az igazat mondó fenntartja a szemkontaktust, mert szeretné kiolvasni a másik szeméből az érzéseit, a véleményét. A hazudozó kerüli a tekintetünket, mert fél, hogy "keresztül látunk" rajta.

Az sem véletlen, hogy a személy, aki nem mond igazat, gyakran ér az orrához beszéd közben. Az orr vagy az arc gyakori érintése arról árulkodik, hogy takargatnivalója van. Le kell foglalnia valahogyan a kezét.

Ugyancsak árulkodó jel, ha a megszokottnál többet krákog, miközben beszél - kivéve persze, ha meg van fázva... A krákogás, a hümmögés az időhúzásra való. Hátha közben még eszébe jut valami frappáns, ami szintén hihető, vagy a mód, hogyan kellene mondani a dolgokat, hogy hitelesek legyenek.

Tehát, ha az az érzésünk, hogy a kedvesünk - vagy bárki más - hazudik nekünk, a megérzést követően szenteljünk nagyobb figyelmet arra, hogyan viselkedik, hogyan beszél. A változások elárulják őt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.