Ötször nagyobb az esély törés után a halálra

Csípőtörés - egyenlő a halálos ítélettel?

Durva adat: a 65 és 69 év közötti nők ötször nagyobb valószínűséggel halnak meg a csípőtörést követő egy éven belül, mint azok a kortársaik, akiket nem ért törés - állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

2011.09.27 13:00MTI

Az ennél idősebb, 70-79 éves korosztályba tartozó nőknél kétszeresére emeli az egy éven belüli halálozási kockázatot a csípőtörés, a 80 év felettieknél pedig háromszorosára.

Az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) támogatásával készült tanulmányt az Archives of Internal Medicine tette közzé. Erin LeBlanc kutatásvezető kiemelte, hogy az adatok szerint a fiatalabb, 65 és 69 év közötti nőkre különösen oda kell figyelni egy ilyen balesetet követően.

Az amerikai központú Nemzetközi Oszteoporózis Alapítvány szerint 50 év fölött a nők mintegy felét éri valamilyen csonttörés, világszerte évente 1,6 millió csípőtörés történik az idősebb nőknél, ennek 51 százaléka Európában, Észak- és Dél-Amerikában.

A csontritkulás miatt bekövetkező töréseket 10 ezer nő bevonásával vizsgálták egy húsz évig tartó követéses felmérésben, amely 1986-88-ban indult.

A csípőtörést követően a halálesetek fele három hónapon belül következett be, és közel háromnegyede hat hónapon belül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.