Ami a valóságban nem úgy van...

Irreális elvárásokra tanítanak a romantikus filmek

Nem jellemző, hogy a romantikus filmsorozatoknak, komédiáknak sok közük lenne a való élethez, főként napjainkban. Aki ezek alapján igyekszik eligazodni, pórul járhat!

2011.09.22 18:55ma.hu

A televízióban vége-hossza nincs a sorozatoknak, melyekbe délutánonként és esténként belenézhet az ember, sőt jóformán függővé is válhat tőlük. Lehetnek szórakoztatóak, de nem kell feltétlenül elhinni, hogy a dolgok valóban úgy történnek, ahogyan a képernyőn...

A hamis minta ugyanis a valóságban komoly problémákat okozhat - a párkapcsolatok terén. A kérdés az, mit tanulhatott el rosszul ezekből a sorozatokból, történetekből az ember.

Az első: hogy és mikor kell megbocsátani?

Sokkal korábban kell megtörténjen a megbocsátás, minthogy a dolgokat hagyjuk állni és elfajulni. Dicsérjük a nőt gyakran, bókoljunk neki, mutassuk ki a megbánást és mutassuk meg neki, hogy megbízhatóak, becsületesek és tisztességesek vagyunk. A nő előbb megbocsát, ha megfelelő az önérzete, önbecsülése, és hisz abban, hogy a férfi komolyan gondolja a folytatást.

A második: egymás nyilvános nyalás-falása

A valóságban ez nem túl elfogadott dolog, és a párok sem igen vágynak erre. Ami a filmben megtörténik - például a vita hevében egy szupermarket dolgozójának szeme láttára szenvedélyes csók csattan el a főszereplők között - a való életben nemigen fordul elő.

Egy felmérés szerint a párok nem szeretik ennyire nyilvánosság elé vinni érzelmeiket. A kézfogás és a diszkrét csókok az utcán is rendben vannak - a nők 98 százaléka ért egyet ezzel.

A harmadik: a viták nem végződnek mindig szakítással...

...
ahogy a filmek közül sokban. Egy tanulmány szerint a negatív érzelmek kifejezése sok esetben éppenséggel fokozhatja az intimitást a felek között.

Ha nagyon mérgesek vagyunk a másikra, próbáljuk először valami egyében levezetni a feszültséget. Az Iowai állami egyetem tanulmánya szerint azok az emberek, akik lenyugtatják magukat egy vita előtt, higgadtabban képesek viszonyulni ahhoz.

A negyedik: "szeretlek", két hét után

A filmekben gyakran megtörténik, hogy a férfi és a nő örök szerelméről biztosítja egymást, nem sokkal a megismerkedése után. A valóságban a nők 42 százaléka hisz abban, hogy szerelmes lehet 2 héten belül a férfiba, de szinte egyikük sem mondaná ki ilyen hamar, hogy "szeretlek".

Előnyben részesítik, ha a férfi mondja ki először, és lehetőleg pár hónapon, maximum fél éven belül.

S végül az ötödik: a nagy gesztusok nagy románcról árulkodnak...

Nem feltétlenül. Nem minden gesztusnak kell körülményesnek és látványosnak lennie, hogy megnyerjünk és megtartsunk egy nőt. Egy 65 pár bevonásával végzett kaliforniai tanulmány szerint csupán néhány kedves megjegyzés, apróság, figyelmesség is hozzásegít ehhez.

Ilyen például az új frizura megdicsérése, vagy egy könnyű vacsora megfőzése, amikor a nőnek nagyon fárasztó napja van. Mindezek nemcsak az egészséges kapcsolatot tartják fenn, hanem a szenvedélyt is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.