A hanyag szájápolás és a demencia

Korai fogvesztés = elbutulás?

Az idő előtti fogvesztés és a demencia kialakulása között bizonyítható kapcsolat áll fenn - állítják a Kentucky Egyetem orvosi és fogorvosi karának kutatói.

2008.04.11 07:07medipress.hu

Több korábbi vizsgálat is rámutatott arra, hogy a demens emberek száj higiénéje sokkal rosszabb, mint a szellemileg egészségeseké. Fordított irányból azonban, nevezetesen hogy a hanyag szájápolás hozzájárulhat-e a demencia (fokozatos elbutulás) kialakulásához, eddig nem sok vizsgálat történt. A kutatók éppen ezért 75 és 98 év közötti katolikus apácáknél végeztek évenkénti elmeállapot felmérést és fogászati vizsgálatot.

A kutatásban 144-en vettek részt. "Azok esetében, akiknek átlagosan legfeljebb kilenc foguk volt, nagyobb eséllyel alakult ki a vizsgált időszak alatt a demencia, mint azok esetében, akiknek legalább 10 volt. Ennek véleményünk szerint több oka is lehet, például periodontális (fog környéki és fogágy) betegségek, vagy igen korán megnyilvánuló vérellátási problémák, melyek a szervezet egészét érintik a végtagoktól kezdve a fogakon át egészen az agyig.

Azt azonban munkánk alapján nem lehet kijelenteni, hogy önmagában a rossz szájüregi állapot valamilyen oki tényezőként szerepel a demencia kialakulásával kapcsolatban." - magyarázta Dr. Pamela Sparks Stein, a kutatócsoport vezetője.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.