Az exem nem fogadja el, hogy vége

Mit tehetsz, ha az ex megszállott lesz?

Szakítottuk valakivel. Legalábbis mi megtettük - ő azonban vagy nem hitt a fülének, vagy úgy tesz, mintha nem venne róla tudomást. Mi a teendő ilyenkor?

2011.08.23 19:00ma.hu

Elhatároztad, hogy ez a kapcsolat így nem mehet tovább. Egyéb alternatíva nemigen mutatkozott, mint a szakítás. Megtetted: a párod elé álltál, és elmondtad, nem érzed jól magad, szeretnéd, hogy abbahagyjátok.

Azt hitted, ezzel le is zárult a dolog. De nem, ugyanis exed nemigen hajlandó a szakítást elfogadni, sőt úgy tesz, mintha tudomást sem venne arról, amit mondtál.

Mit tehetsz ilyenkor?

Dühösnek lenni nincs alapunk - legalábbis egyelőre -, mert ilyenkor természetesek a vegyes érzelmek és a kissé kiszámíthatatlan viselkedés. Ahogyan a szomorúság, a harag, a kiábrándultság, a szégyen érzése is. Az azonban nem természetes, ha valaki nem akar elmenni.

Lehetséges, hogy:

- haragos, sértve érzi magát, és azt akarja, hogy te is érezd rosszul magad, mindez rajtad csattanjon

- fél, hogy többé nincs feletted "hatalma", elveszítette az ellenőrzését
- azt gondolja, te az "övé" vagy, vissza lehet fordítani a dolgokat, mert kellő ráhatás után nem érzed úgy, hogy jogod van elhagyni őt

- meg akar büntetni, amiért szakítottál

Lehetséges, hogy sokféle módszert bevetnek majd, hogy megpróbáljanak megsérteni, bántani téged, kellemetlen helyzetbe hozni, rávenni, hogy térj vissza hozzájuk.

Talán előjönnek a teátrális bocsánatkéréssel is. Könyöröghetnek, virágokat, ajándékokat küldözgethetnek, hogy minél inkább bűnösnek érezd magad.

Mit tehetsz?

Ne feledd el, melyek azok a dolgok, amiért szakítottál! Megvolt az oka. Ha exed hosszú ideig nem változtatott viselkedésén, amíg együtt voltatok, vajon most mitől változna meg? Lehetséges, hogy mi meg tudjuk változtatni?

Súlyosabb a helyzet, ha az ex elkezd önpusztító életmódot folytatni, amiért téged okol, esetleg öngyilkossággal fenyegetőzik, mert "nem tud élni" nélküled. Nem fair ilyen felelősséget tenni valakinek a nyakába!

Ha az ex követ téged, figyeli, merre jársz, üzeneteket hagy telefonon vagy online, vagy olyasmit tesz, amivel félelmet ébreszt benned, az már zaklatásnak számít és illegális, tehát bejelentheted a rendőrségen.

Ne hagyd magad megfélemlíteni! Sajnos manapság nem a telefonálási kísérletek, üzenetek ezrei az egyetlen módszer, amivel egy felejteni és elfogadni nem akaró, nem tudó ex próbálkozhat. Zaklathat az interneten keresztül is, képeket tehet fel rólad online, pletykákat terjeszthet.

Szükséges, hogy legalább az otthonodban, vagy valahol, ahová hazamehetsz, biztonságban és nyugalomban tölthesd az idődet, ezen felül ha az exed fenyegetőzik és félelmet kelt benned, azt mindenképp mondd el a szüleidnek, barátaidnak is, mert így nagyobb biztonságban vagy. Nyisson más ajtót, ha téged keresnek. Ha megoldható, vegye fel más a telefonodat.

Igyekezz olyan helyzeteket teremteni, hogy ne maradj kettesben az exeddel. Ha muszáj találkoznotok, nyilvános helyre hívd, kávézóba például, ahol vannak emberek, vagy ahol a családtagok/ barátok is jelen vannak. Ne szállj be a kocsijába.

Legyél éber és figyelmes, ha vele vagy. Ne igyál például alkoholt vagy használj valamilyen kábítószert. Hallgass a megérzéseidre, ha úgy érzed, valami nem stimmel, lépj le, amilyen gyorsan csak lehet.

Az értékeidet mindig tartsd kéznél,
a mobil, pénz, kulcsod, bankkártyád, irataid (esetleg fontos gyógyszered) legyenek nálad, hogy ha gyorsan távozni kell, ne legyen gond.

Mindig legyen meg a terv, hová mész, ahol biztonságban lehetsz, és hogyan fogsz odajutni. Legyen nálad lista azoknak az embereknek a telefonszámával, akiktől segítséget kérhetsz! Ha a dolgok elfajulnak, kérj szakértői segítséget!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.