Újabb, hatékony antitestekben a megoldás?

Közel az AIDS-elleni védőoltás?

Azonosítottak az amerikai kutatók az AIDS-betegség vírusa elleni új és hatékony antitesteket - ezzel újabb lehetőségek nyílnak a szerzett immunhiányos betegség elleni védőoltás létrehozásához.

2011.08.18 13:00MTI

A kutatások eredményeit a Nature című brit tudományos folyóirat szerdán megjelent számában ismertették. Az antitestek az immunrendszer "fegyverei" a fertőzések, a vírusok vagy baktériumok ellen.

A HIV-vírus számos és gyors mutációjából eredő nagy változékonysága miatt a legtöbb esetben hatástalan a védekezés, a fertőzött személy szervezetében kialakuló antitestek képtelenek semlegesíteni a vírust.

A tizenhét újonnan azonosított antitestet négy vírushordozó szervezetéből levett mintákból izolálták, ezek hatásos immunválaszt adhatnak a HIV-vírusra.

Az új antitestek többsége tízszer erősebb, mint a védőoltás utáni kutatás során nemrégiben ismertetett társaik (PG9, PG16 és VRC01) – jegyzik meg a kaliforniai Scripps Kutatóintézet által szervezett kutatócsoport tagjai.

Ezeknek az antitesteknek az egyes kombinációi kedvező arányban fedik le a HIV-vírus variációinak nagy arányát – mondták a kutatók. Az orvosok szerint a HIV-fertőzést megakadályozó védőoltásnak még a fertőzésnek való kitettség előtt "meg kell tanítania" az immunrendszert e hatékony antitestek előállítására.

Amióta a betegséget 1981-ben felfedezték, az AIDS mintegy 30 millió ember halálát okozta világszerte. Közel 34 millió HIV-fertőzött él jelenleg az ENSZ által az AIDS elleni küzdelem céljából létrehozott szervezet, az UNAIDS becslése szerint.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.