Hogy kerüljük el az rovarokat?

Durva szuvenír: hotelben lesnek ránk a poloskák!

Könnyen összeszedhetjük őket vakáció alatt, hiszen a szállodák kedvelt "telephelyeik" - sajnos a poloskát még haza is vihetjük....

2011.08.09 10:42ma.hu

Most van az igazi szezon, aki teheti, kiruccan pár napra - a szállodákban, motelekben azonban egy keveset emlegetett veszély is leselkedik ránk.

Kellemetlen rovarinváziónak is ki lehetünk téve: a poloskákénak. Csípéseik viszketést okoznak, és még haza is vihetjük őket, ha nem vigyázunk. Mielőtt azonban eluralkodna rajtunk a poloskáktól való félelem, íme néhány tipp, hogy megússzuk nélkülük a vakációt.

Az alvóhelyünk a kedvencük


Amikor belépünk a hotelszobába, és ellenőrizzük a minibárt vagy a kilátást, nézzünk körül, látható helyen vannak-e bogarak. Ha ellenőriztük, rakjuk be először csomagjainkat a fürdőszobába - ez az a hely, ahol legkevésbé vannak jelen. Nincs elég búvóhely és nem kedvelik a csempét. Leginkább ott szeretnek lenni, ahol az ember alszik.

Ezért amit második lépésben tennünk kell, hajtsuk fel az ágyneműt, akár a matracot is, és alaposan nézzük meg, nem találhatóak-e ott rovarok. Lehetnek a matrac alatt és a fejtámla mögött is.

Figyeljük a kis fekete pontokat, amelyek foltoknak, penésznek is tűnhetnek. A bogarak egy almamaghoz hasonló méretűek, a sarkokban megbújva is megtalálhatóak lehetnek. Ha gyanús jeleket észlelünk, értesítsük a hotel személyzetét.

A fali képek mögött, a telefon és az ébresztőóra alatt, sőt a könyvekben is rejtőzhetnek. A foteleket is ellenőrizzük! Különösen, ha oda akarjuk ráhelyezni a ruháinkat.

A csomagunkat ne tartsuk a földön, mert akkor vagyunk rá a legesélyesebbek, hogy haza is vigyük a kis betolakodókat. Ha a mi szobánkban nincsenek is, a szomszédéban lehetnek, és ha kellemes hely ígérkezik nekik valahol, átvándorolnak oda.

A legnagyobb biztonságot az jelenti, ha a csomagunkat egy műanyag védőtáskába is belezipzározzuk. Nézzünk körül, nincs-e rovarölőszer leszórva valahol, hiszen az ránk sincs jó hatással.

Kérjünk másik szobát, ha ilyesmit tapasztalunk! Legjobb, ha a másik szoba akár két emelettel is arrébb van, mert a bogarak a falburkolókon és a konnektorokon is átjuthatnak.

A poloskák nem terjesztenek kórt, de arra képesek, hogy a baktériumokat egyik emberről a másikra átvigyék, ezért nem árt vigyázni velük.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.