Kiderül a fogorvosnál: diabéteszes-e a páciens

Fogat javíttatni jön, durva meglepetéssel távozik?

A fogorvosi vizsgálatok segíthetnek a diabétesz járvány feltartóztatásában, mert a szűrővizsgálatok olyan betegekben is kimutathatják a diabéteszt vagy a diabéteszt megelőző állapotot, akik még nem tudnak betegségükről.

2011.07.25 19:00medipress.hu

A Journal of Dental Research szaklap júliusi számában megjelent tanulmányukban a Columbia Fogorvostudományi Egyetem kutatói arról számoltak be, hogy a fogorvosi vizsgálatok segíthetnek a diabétesz járvány feltartóztatásában.

„A fog körüli (periodontális) betegségek a cukorbetegség korai szövődményei lehetnek, és az Egyesült Államokban a felnőttek 70 százaléka legalább egyszer részt vesz fogászati szűrővizsgálaton” – állítja Dr. Ira Lamster, a tanulmány vezető szerzője.

„A korábbi kutatások csak az általános orvoslás környezetében vizsgálták a diagnosztikai lehetőségeket, a fogorvosi eredmények szerepének egyáltalán nem szenteltek figyelmet.”

A kísérlet során a kutatók 600 felnőttet toboroztak egy észak-manhattani fogászati klinikán. A páciensek közül körülbelül 530 rendelkezett legalább egy diabétesz kockázati tényezővel.

Az alanyok periodontális vizsgálaton és hemoglobin A1c teszten estek át. Kiderült, hogy ebben a kockázatnak kitett populációban két egyszerű fogorvosi paraméteren (hiányzó fogak száma és a mély periodontális tasakok százalékos aránya) alapuló egyszerű algoritmussal hatékonyan megállapítható, hogy a páciens diagnosztizálatlan diabéteszben vagy diabéteszt megelőző állapotban szenved.

A teszt jelentős szerepet játszott, és tovább javította az algoritmus teljesítményét. Az eredmény a kutatók szerint azért jelentős, mert a cukorbetegség korai kimutatása régóta az egészségügyi kutatások középpontjában áll, mivel a korán megkezdett kezelés megakadályozhatja a súlyos szövődmények kialakulását.

A diabéteszt megelőző állapotban szenvedő betegek viszonylag egyszerű életmódbeli változtatásokkal megakadályozhatják a cukorbetegség teljes kifejlődését. Az eredmények egy egyszerű diagnosztikai módszert kínálnak, amely minden fogászati rendelőben elvégezhető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.