Már nem csak az osztrákok!

A birminghamiek is megtalálták a magyar fogklinikákat

Százával utaznak az angliai Birmingham fájós fogú lakói Magyarországra, a hazainál sokkal olcsóbb ellátás reményében, áll az egyik helyi lap beszámolójában. A jelenség Nagy-Britannia egészére jellemző, miután az állami fogászati ellátás az ország nagy részén szinte hozzáférhetetlenné vált, a magánpraxisok pedig megfizethetetlenek.

2008.04.07 08:42MTI

A Birmingham Mail című helyi újság hétvégi kiadása szerint a közép-angliai nagyvárosból ma már havonta átlagosan 140-en utaznak külföldre fogászati kezelés végett, és a kedvenc célpontok között van Magyarország. Az idézett felmérés szerint Birmingham egyike annak a hat brit térségnek, ahol a legtöbben keresnek külföldi fogászati szakellátást. A lap megszólaltatja egy budapesti magánklinika társigazgatóját, aki elmondja: az elmúlt egy-két évben "robbant" a brit fogturizmus, és az ő klinikájának páciensi köre 95 százalékban britekből áll.

Csak ez a budapesti praxis havonta kétszáz brit beteget kezel. A magyar fogorvos hozzátette: nála a birminghami áraknak átlagosan a feléért lehet igénybe venni a szolgáltatásokat. A brit sajtóban évek óta rendszeresen visszatérő téma, hogy az állami ellátás nélkül maradt britek tízezrei keresnek fel magyarországi fogászati klinikákat, ahol az otthoni - komplex kezelések esetén akár több tízezer fontra rúgó - magánrendelői díjszabások töredékéért részesülnek teljes körű ellátásban.

Az ingyenes brit állami közegészségügyi szolgálaton (NHS) belül szinte lehetetlen hozzájutni fogászati ellátáshoz, mivel a fogorvosok tömegesen mondják fel NHS-szerződésüket - mert az NHS éves kiutalása számukra is maximált, mind kevésbé fedezi a költségeket, benne a fogorvosok jövedelmével is -, és csak magánrendelésen hajlandók fogadni pácienseiket. Ma már a brit lakosság csaknem 80 százaléka olyan térségben él, ahol egyáltalán nincs állami fogászati ellátás. Néhány hónapja komoly feltűnést keltett egy szakmai felmérés, amely kimutatta: a britek 6 százaléka kényszerült már arra, hogy saját magán végezzen el fogászati beavatkozásokat.

Előfordult, hogy pillanatragasztóval állítottak helyre letört koronát, sőt, voltak olyanok is, akik harapófogóval húzták ki saját fájó fogaikat. Ebben a helyzetben egyre többen keresnek külföldi kezelési lehetőségeket. Becslések szerint tavaly körülbelül 40 ezer brit utazott külföldre fogászati kezelésre. A Birmingham Mail tudomása szerint tavaly a számul 45 ezer volt volt, 2006-ban még csak 30 ezer. A fogturizmus legnépszerűbb célpontja évek óta Magyarország.

A The Independent című brit liberális napilap nemrég idézett egy uniós felmérést, amely szerint Angliában a legdrágább, Magyarországon viszont messze a legolcsóbb a fogászati kezelés az EU-n belül. Az ismertetett vizsgálat azt mutatta ki, hogy például egy egyszerű fogtömésért Angliában 156 eurónak (csaknem 40 ezer forintnak) megfelelő összeget kell fizetni, Magyarországon azonban ez akár 8 euróból (kétezer forint) megúszható. Ugyanezen felmérés szerint egy percnyi fogorvosi munkaköltség Magyarországon átlagosan 0,09 euró, vagyis 9 eurócent (23 forint), Angliában ugyanakkor 2,88 euró (730 forint).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.