Tovább öröklődnek az autisztikus jegyek

Autistákat eredményez a számítástechnikai központok közelsége?

Az olyan városok környékén, ahol nagyobb számítástechnikai központok alakultak ki, nagyobb az autizmus előfordulása - állítja egy új tanulmány.

2011.06.26 09:20medipress.hu

A tanulmány elsősorban a hollandiai Eindhoven városára koncentrált, amely a számítástechnikában fontos régiónak számít, és az autisták száma az átlagnál magasabb, de kutatás a kaliforniai Szilícium-völgyre is kiterjed, ami a világ egyik legmeghatározóbb számítástechnikai centruma - mondta Simon Baron-Cohen, a Cambridge-i Egyetem Autizmust Kutató Központjának igazgatója.

A kutatás eredményei egybevágnak az autizmus úgynevezett „hiper-rendszerezés” elméletével.

Az elmélet alapján az autista emberek állandóan meg akarják ismerni a rendszerek működését, állítják a kutatók, és éppen ilyen speciális képességű emberekre van szükség a számítástechnikával kapcsolatos területeken, mint a fizika, matematika, vagy a mérnöki munkák.

A tanulmány eredményeiből arra lehet következtetni, hogy bár azok az emberek, akik a számítástechnika területén dolgoznak, önmaguk ugyan nem autisták, de az autisztikus jegyeket továbbörökítik a gyerekeiknek, akik emiatt nagyobb valószínűséggel lesznek autisták.

Ez a felfedés magyarázatot adhat arra a kérdésre is, hogy az autizmus génjei miért maradnak fenn az emberi populációban - mondta Baron-Cohen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.