Erőszak esetén először irány az orvos!

Ha védekezik is, meg lehet erőszakolni - teendők, ha baj van

Az egyik legfontosabb dolog, amiről beszélni kell, hogy mit is jelent a nemi erőszak. Hiszen sokszor hallunk arról, hogy megerőszakolnak valakit, és nem tudjuk elképzelni, hogy például nem védekezett. Akkor mégis hogyan lehetett megerőszakolni?

2011.06.23 17:00kamaszpanasz.hu

Az erőszakos közösülés akkor valósul meg, ha valakit erőszakkal vagy fenyegetéssel közösülésre kényszerítenek, vagy védekezésre, akaratnyilvánításra képtelen ember állapotát közösülésre használják fel. Az erőszakos közösülés a nemi erkölcs elleni, szexuális szabadság elleni bűncselekmények körébe tartozik.

A szexuális kapcsolat során hiányzik a partnerek konszenzusa, illetve olyan partnerek között létesül szexuális kapcsolat, mely eleve nélkülözi a konszenzus-képességet. Konszenzusnak nevezzük azt, amikor egy adott döntés tartalmával minden résztvevő egyetért.

Talán ez a definíció már megmagyaráz néhány félreértett helyzetet. Ha valaki alkohol befolyása alatt áll, és úgy erőszakolják meg, attól a bűncselekmény ugyanolyan bűncselekmény marad, hiszen "védekezésre, akaratnyilvánításra képtelen ember" esik áldozatul.

Mit tegyél, és ne tegyél az erőszak után?

Amint lehet, el kell menni egy nőgyógyászati vizsgálatra. Nem szabad zuhanyozni, ruhát váltani, mert fontos bizonyítékokat semmisíthetsz meg ezzel. Az orvoshoz viszont bármikor lehet menni, az éjszaka közepén is, mert függetlenül a rendőrség értesítésétől orvosi segítségre mindenképpen szükség lesz.

Mi az, amit nagyon fontos elmondani?

A vizsgálat egyik legkellemetlenebb része, hogy mindent részletesen el kell mondani, ugyanúgy, mintha a rendőrnek mondanád, így az orvos megfelelően tudja rögzíteni a történteket, és tudni fogja, ha esetleg valamilyen szokatlan vizsgálatot, vagy mintavételt kell végeznie.

Amit fontos elmondani:

- hol történt a támadás (ki volt a támadó)
- használt-e fegyvert a támadó, hogyan kényszerítette az áldozatot, hol, és hogyan fogta le? (ez fontos lehet a sérülések keresése, és jelenlétük rögzítése miatt)

- a behatolás módja milyen (hüvelyi, oralis, analis) volt - innen mintavétel biztosan lesz
- óvszerhasználat volt-e
- mi történt pontosan az eset óta: volt-e tisztálkodás, ruhaváltás, gyógyszerhasználat, vagy bármi más

Hogyan zajlik a fizikális vizsgálat és a mintavételek?

A vizsgálat során az orvoson kívül mindig jelen van egy asszisztens is, így talán kevésbé kellemetlen a helyzet, és ez nagyon fontos. Az orvosnak az egész testet ellenőriznie kell, hiszen bármilyen sérülést rögzítenie kell pontos leírással a kórlapon, mert a későbbiekben döntő bizonyítékok származnak az ellátást igazoló kezelőlapról.

Keresnie kell esetleg jelen levő testváladékot is (ondó, nyál, stb.), amiből mintát is kell vennie, amit szükség esetén elemezni lehet. Ha orális behatolás volt, akkor egy kisebb vattapálcával a szájból is kell mintát venni.

Ezt követi a nőgyógyászati vizsgálat. Vizsgálni fogják a gátat, a végbélnyílást, a hüvelynyílást, és a combok felszínét is jobban át lehet nézni. Keresni kell bármilyen sérülést, váladéknyomokat, és szőrzetet is kell gyűjteni.

Ilyenkor a saját szőrzetből néhány szál levágásával összehasonlítható mintát is lehet nyerni. Előfordulhat, hogy valamilyen idegen anyagot is találnak a testen, ami a környezetből származik, például növény-, vagy szövetdarabkák, ezt szintén össze kell gyűjteni.

Feltárás során, a szokásos nőgyógyászati vizsgálóeszközzel, az úgynevezett kacsával történik a vizsgálat, így vizsgálható lesz a méhszáj és a hüvelyfalak, ahonnan minden esetben történik mintavétel. Ha óvszer nélkül történt a közösülés, akkor a mintákban akár hímivarsejteket is találhatnak.

A mintát gyűjteni a ruháról is érdemes, sőt, szükség esetén további mintafeldolgozásra át kell adni azokat, hogy igazságügyi orvosszakértők további adatokat nyerhessenek belőle.

Szükséges-e bármilyen kezelés?

Egy erőszakos közösülést követően az egyik legfontosabb, hogy esemény utáni tablettát kapjon a női áldozat, annak érdekében, hogy egy esetleges terhességet elkerüljön. Emellett ami szóba jön még gyógyszeres kezelésként a nemi úton átvihető fertőzések kezelése, ilyen lehet a szifilisz, a gonorrhoea, a chlamydia.

A testi sérüléseken túl a lelki sebeket is gyógyítani kell. Nem szabad segítség nélkül maradnia az áldozatnak, és látható jelek nélkül is érdemes pszichológust felkeresni, mert az eltitkolt érzelmeknek, a folyamatos szégyenérzetnek hosszú távon következményei lehetnek.

Sajnos egy szerető család, és megértő barátok nem mindig elegendőek egy ennyire komoly esemény feldolgozásában, de mindenképpen fontos szerepet játszanak abban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.