Gyurcsány totális veresége

Az MSZP haláltusáját vívja?

Szombaton tartotta kongresszusát az ezer sebtől vérző MSZP. Elemzők és résztvevők szerint a haláltusáját vívó párt továbbra sem tudott konszenzusra jutni alapvető kérdésekben. Az egyik platform vezetője szerint Gyurcsány totális vereséget szenvedett.

2011.06.20 13:17ma.hu

Kemény, olykor személyeskedő hangvételű vitát folytatott a hétvégén a Magyar Szocialista Párt. Az előjelek sem voltak bíztatóak, maga az előadás pedig szintén viharosra sikerült. Gyurcsány hozta a kötelezőt, sebzett vadként még ejtett néhány sebet egykori kebelbarátain. Lamperth Mónikát például az egész kongresszus előtt azzal szembesítette, hogy évekkel ezelőtt a vállán sírt, hadd maradhasson miniszter. De kapott pofont Szekeres Imre, sőt, Puch Lászlónak is nekiment, és azzal vádolta: megpróbált valakit rávenni, hogy "egy folyamatban lévő ügyben ellene valljon".

A szavak helyett a tettek motiválták Gyurcsány ellenlábasait, és a szerdára kiírt pártszavazás törlését kérte egy határozatban az MSZP kongresszusa a Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalíció Platformtól. A felvetést kétharmados többség támogatta. Gyurcsányéknak három napja van eldönteni, hogy eleget tesznek-e a kérésnek. Az egykori baloldali messiás láthatóan vereséget szenvedett az első nyilvános harcban.

Gyurcsány nem kell

A 12 órás adok-kapok után élesen fogalmazott az MNO-nak Kertész Krisztián, az MSZP Ésszerűség és Felelősség Platformjának elnöke. Véleménye szerint a szombati kongresszus mind a konfliktusok mértékét és erősségét, mind pedig a kongresszus időbeli hosszát tekintve túltett a 2005-ös találkozón. Hozzátette: egyértelműen kimondható az is, hogy a nap Gyurcsány Ferenc hatalmas vereségével zárult. Felszólalók tucatjai tették nagyon markánsan, nagyon keményen és nagyon egyértelműen mindenki számára világossá, hogy a párt nem kér többet a ”gyurcsányizmusból”.

Az InfoRádióban Csizmadia Ervin az egész pártot temette. Szavai szerint az MSZP-t mai állapotából nem lehet életre kelteni. A Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója azt tartaná üdvösnek, ha a balliberális térfélen létrejönne egy alternatív párt. Az MSZP-nak nem az egységet kellene erőltetni, hanem azon kellene gondolkodni, hogy milyen alternatívák vannak, ugyanis az MSZP elmúlt 21 éve itt véget ér – jegyezte meg végül Csizmadia Ervin.

ferrer

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.