A gyógyszerkasszákat is felül kell vizsgálni

Lázár nem érti, miért nem megy alkotmányozni az ellenzék

Szerdán este megkapják a kormánypárti frakciók az új alkotmány szövegtervezetét, másnap délután pedig szavaznak róla a képviselők.

2011.03.08 11:50ma.hu/duna tv

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában kedd reggel azt mondta: nem érti, miért nem teszik le az ellenzéki pártok a parlament asztalára saját alkotmánykoncepcióikat, miközben biztos benne, hogy sok-sok tartalmi kérdésben egyetértés lenne köztük és a kormánypártok között.

A frakcióvezető arról is beszélt, hogy a visszaküldött kérdőívek kapcsán az alkotmányba foglalandó kötelezettségek és a gyermekek után járó szavazati jog foglalkoztatja leginkább a választókat. Még készül, csiszolódik az új alkotmány szövegének tervezete – mondta a Hattól nyolcig stúdiójában Lázár János.

“A múlt héten a Fidesz elnöksége megtárgyalta a szöveg szerkesztőbizottsága elnökének, Szájer Józsefnek a jelentését; hétfőn pedig részletekbe menően tárgyalta a frakció azt a koncepciót, ami alapján elkészült az alkotmány – tehát, hogy milyen részekből áll, mik a célkitűzések, mi lesz az üzenete és milyen értékek mentén javasolja a szövegszerkesztő bizottság az új alaptörvényt elfogadni” - mondta a politikus.

A képviselők szerda késő este kapják meg a szöveg tervezetét, a kormánypárti frakciók pedig csütörtökön délután szavaznak róla. A politikus azt mondta: a szövegtervezet a parlamenti vitában még módosulhat, erre április 11-ig lesz lehetőség a Fidesz frakcióvezetője szerint.

Lázár János
utalt rá, hogy várják még a több mint nyolcmillió választónak kiküldött, alkotmánnyal kapcsolatos kérdőívek visszaérkeztét – két hét áll még rendelkezésre a visszaküldéshez. A véleményekre számítanak is; az alkotmány parlamenti benyújtása és április 11-e között lehetőség lesz mind a parlamenti vitára, mind a nemzeti konzultációban beérkező társadalmi válaszok értékelésére – mondta Lázár János.

“Nem értjük, az ellenzék miért terjeszti elő tervezeteit”


"Várjuk az ellenzéki pártok javaslatait is; biztos vagyok benne, hogy március 15-én ott lesznek a parlament asztalán az ellenzéki szövegtervezetek is” - szögezte le a Fidesz frakcióvezetője, aki üzent az ellenzéki pártoknak is: minden parlamenti képviselőnek, aki esküt tett, komoly kötelezettsége van arra, hogy az ország javát szolgálja.


“Nem gondolom,hogy az utcáról lehetne alkotmányozni” - szögezte le Lázár János, hozzátéve: felülvizsgálva saját korábbi álláspontjukat, a kormányzó pártok lehetővé tették minden ellenzéki pártnak saját szövegtervezet beterjesztését, ráadásul ezek a pártok rendelkeznek is saját alkotmánykoncepcióval.

“Azt nem nagyon értjük, hogy erről miért nem lehet beszélni. Miért nem jönnek oda, miért nem terjesztik elő, és miért nem beszélünk róla. Sok-sok tartalmi kérdésben egyetértés lenne közöttünk”.

Mi foglalkoztatja a választókat?

A visszaérkezett kérdőívek kapcsán Lázár János azt mondta: a jogok és kötelezettségek kérdésköre kapcsán “általában az a visszhang”, hogy a kötelezettségekről is legyen szó az alkotmányban, ne csak az állampolgári jogokról. A családi választójog, a gyermek után járó szavazati jog is - amely Európában mindenhol nagy vitákat vált ki de komoly társadalmi támogatottsággal rendelkezik – foglalkoztatja a választókat - hangzott az interjúban.

“Míg a legelején egy nagyon határozott elutasítás volt a jellemző sokak részéről, most már egy értelmes párbeszéd zajlik. Nem véletlen egyébként, ezt - a témáról folytatott németországi vita alatt - John Lukacs történész és Habsburg Ottó is támogatta. Ez tehát nem egy levegőből kapott dolog, a következő tíz-húsz év talán erről szól majd” - érvelt a Fidesz frakcióvezetője.

A gyógyszerkassza pénzáramlásait felül kell vizsgálni


Az elmúlt húsz évben születtek nagyon rossz kompromisszumok -amikor adófizetői pénzből akár a villamos energia árán keresztül, avagy a gyógyszerkasszán keresztül meghatározott érdekcsoportok komoly pénzeket vittek ki az országból – váltott témát kérdésre reagálva a Fidesz frakcióvezetője.

“Nem a közösség és a társadalom széles rétegeit szolgálta ez az igazságosság jegyében, hanem szűk érdekcsoportokét. Jó példa, hogy Ausztriában bizonyos gyógyszerek olcsóbbak, mint Magyarországon. Meg kell vizsgálni, miért van így, és a gyógyszerkasszából kik húzzák a hasznot” mondta a frakcióvezető.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.