Átgondolt intézkedésekre van szükség

Nők elleni erőszak: A struccpolitika nem megoldás!

Nem halogatható tovább egy hatékony és átgondolt intézkedéscsomag kidolgozása, mellyel eredményesen lehet fellépni a nők ellen elkövetett erőszakkal szemben.

2010.11.25 15:21ma.hu

A magyar nők tömegesen szenvednek a fizikai, verbális, lelki, gazdasági, vagy szexuális erőszak valamely megnyilvánulásától – hívja fel az LMP a parlamenti pártok figyelmét a nők ellen elkövetett erőszak megszüntetésének világnapján.

A nők elleni erőszak számos formában fejti ki romboló hatását a magyar társadalomban: a fizikai, verbális, lelki, gazdasági, vagy szexuális erőszak valamely formáját nők tömegei szenvedik el. Évről évre emberek tucatjai – szinte kizárólag nők – halnak meg a családon belüli erőszak következményeként.

A statisztikai adatok kimutatják, hogy a nők ellen elkövetett bűncselekmények között egyértelműen ez a leggyakoribb halálozási ok – még annak ellenére is tudjuk ezt, hogy az otthon falai között folyó erőszak a privát szféra sérthetetlensége okán gyakran láthatatlan.

Az áldozat számára ez jelentősen megnehezíti a segítségkérést, a környezet számára pedig a segítségnyújtást. A jelenlegi intézményrendszer nem biztosít megfelelő védelmet számukra, de a nemi erőszak és a szexuális zaklatás törvényi szabályozása is hiányos.

Állítsuk meg az erőszakot!

A CEDAW Egyezmény – a nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés valamennyi formájának felszámolásával foglalkozó ENSZ egyezmény – bizottsága legutóbbi ajánlásában aggodalmát fejezte ki a magyarországi helyzet miatt, és sürgette hazánkat, hogy “dolgozzon ki egy átfogó koncepciót a nők elleni erőszak valamennyi formájának megelőzése és kezelése érdekében.”

A nők elleni erőszak hazai helyzetéért az elmúlt 20 év kormányai egytől egyig felelősek.

Az LMP szerint társadalmi párbeszédre és a megfelelő intézkedések mielőbbi kidolgozására van szükség, mert nem odázhatjuk tovább a nők elleni erőszak problémájának fel-, illetve elismerését.

Az LMP a közeljövőben konkrét javaslatokkal áll elő, és számít a kormánytöbbség támogatására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.