Mélttatlanul felejtették el?

Tisza Istvánra emlékeztek a fővárosban

A 92 évvel ezelőtt ezen a napon meggyilkolt gróf Tisza István egykori miniszterelnökre emlékezett vasárnap a Tisza István Baráti Társaság.

2010.10.31 19:37MTI

Csomós Miklós főpolgármester-helyettes a politikus budapesti emléktáblájánál tartott koszorúzáson elmondott beszédében úgy fogalmazott, hogy az elmúlt évtizedekben méltatlanul felejtették el a kormányfői tisztséget kétszer is betöltő Tisza Istvánt.

A városvezető szerint a politikus rossz híréről elsősorban a brit diplomácia és a kisantant nemzetiségei tehetnek, akik igazságtalanul azzal vádolták Tisza Istvánt, hogy ő robbantotta volna ki az I. világháborút.

A valóságban ezzel szemben Tisza István közvetlenül a Ferenc Ferdinánd főherceg életét kioltó szarajevói merénylet után sem támogatta a hadba szállást, azt azonban az események további alakulása miatt már nem volt lehetősége elkerülni - mutatott rá Csomós Miklós.

A közelmúltban kinevezett főpolgármester-helyettes szerint Tisza István több korábbi tette is példaként szolgálhat a mai politikusok számára.

Csomós Miklós ezek között említette a II. Rákóczi Ferenc fejedelem földi hamvainak 1903-as hazaszállítását, amely - mint fogalmazott - újra egységbe kovácsolta a nemzetet. Kiemelte a Tisza István által vezetett hadseregreformot is. Hozzátette: reményei szerint jövőre, Tisza István születésének 150. évfordulójára felállíthatják Budapesten a politikus szobrát, várhatóan a Jászai Mari téren.

Tőkéczki László egyetemi tanár, a Tisza István Szoborbizottság elnöke beszédében a volt miniszterelnök erényeit hangsúlyozva azt mondta, hogy szimbolikusan Tisza István meggyilkolásával szűnt meg a történelmi Magyarország is.

A Tisza István egykori, Hermina úti otthona előtt tartott rendezvény mintegy száz fős közönsége között megjelent Papcsák Ferenc, Zugló fideszes polgármestere, elszámoltatási kormánybiztos is. A koszorúzásra többen a Magyar Nemzeti Gárda egyenruhájában érkeztek. Tisza István ellen összesen négy merényletet követtek el, a sikertelen kísérletek után máig ismeretlen katonák az őszirózsás forradalom napján, 1918. október 31-én lőtték le terézvárosi villájában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.