25 éve halt meg Rock Hudson

Huszonöt éve hunyt el az AIDS első "sztárja"

Már nem érhette meg az AIDS-kutatás fejlődését a 1960-as, 70-es évek férfiideáljának számító, 25 éve elhunyt Rock Hudson amerikai színész.

2010.09.30 08:29MTI

"Micsoda férfi: magas, jó testalkatú, gyönyörű, fogkrémreklámba illő mosollyal, huncut szemekkel és mindemellett ellenállhatatlan sármmal" - az 1950-es, 60-as években így méltatták Hudsont a különböző női magazinok.

Arra, hogy a Hollywood akkoriban legkeresettebb és legsármosabb szinglijeként számon tartott férfi valójában a saját neméhez vonzódik és kettős életet él, nem sokkal - az AIDS miatt bekövetkezett - halála előtt derült fény.

Rajongóit sokkolta a tény, hogy a férfiasság ikonjának számító Hudson a férfiakat szereti. A színész 1955-ben kötött alibiházasságával terelte el a közönség gyanúját homoszexualitásáról.

Az 1925. november 17-én Kaliforniában született Hudson eredeti neve Roy Harold Schere volt, majd mostohaapja után kapta a Roy Fitzgerald nevet, de végül művésznevén, Rock Hudsonként vált ismertté.


Az egyebek mellett újságkihordóként és tengerészként is munkát vállaló Hudson színészi karrierje igazából akkor vette kezdetét, amikor Douglas Sirk rendező felfigyelt megnyerő kinézetére, és Jane Wyman oldalán sztárt csinált belőle "A nagyszerű rögeszme"(1954) és az "Amit megenged az ég" (1955) című melodrámákban.

Az 1956-os "Óriás"-ban nyújtott alakításáért a legjobb színész kategóriában Oscar-díjra jelölték, hihetetlen népszerűségét azonban a Doris Day-jel forgatott három szerelmes vígjátéknak, a "Pizsamajáték"-nak (1959), a "Jer vissza, szerelmem!"-nek (1961), illetve a "Ne küldj nekem virágokat!" (1964) című filmnek köszönhette.

Az átütő sikerek után az 1960-as évek végén csillaga már leszállóban volt, bár a Time magazin később azt írta az 1967-ben vetített Sivatagi Róka hadjárata című háborús filmben és az 1968-ban megjelent Zebra kutatóbázis című thrillerben nyújtott alakításáról, hogy Hudson ezekben mindenki másnál tökéletesebben testesíti meg a hagyományos amerikai erényeket. Az 1970-es években már a televízió felé fordult a színész, és a 80-as évek elején a Dinasztia című sorozat készítőinek sikerült magukhoz - és Linda Evans oldalára - csábítaniuk őt.

Akkoriban már romlott Hudson egészségi állapota, olyannyira, hogy amikor 1985-ben a kamerák elé lépett, a filmes világ megdöbbenésére - meggyötörten és lefogyva - már csak árnyéka volt egykori önmagának.

Betegségét titokban egy párizsi klinikán kezelték. A halálos kórban szenvedő színész exkollégája és jó barátja, az akkori elnök, Ronald Reagan telefonon kívánt jobbulást, és egyúttal újraértékelte az AIDS-betegekkel való foglalkozás jelentőségét.

Az 59 évesen elhunyt színész ebből már nem profitálhatott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.