Hamis és illegális cuccokkal etetik a népet

Orosz rulett a hamis potencianövelő

Illegálisnak és hamisnak minősített számos potencianövelő étrend-kiegészítőt egy független tudományos kutatás. Az ÁNTSZ is vizsgálódott, az ellenőrök szintén súlyos szabálytalanságokra bukkantak.

2010.09.14 08:23MR1- Kossuth

A szakminisztérium szigorítaná az étrend-kiegészítők forgalomba hozatalát. Az internet is felhívja a figyelmet a szerek veszélyeire.

Az 53 termék közül 25 illegálisan került a hazai piacra, ugyanis nem jelentették be az Országos Élelmezéstudományi Intézetnél. - erre a megdöbbentő eredményre jutottak a szegedi egyetem kutatói. De a legális készítményekkel is akadtak problémák.

A kémiai vizsgálatok szerint tízből mindössze kettő volt, amely olyan összetevőket tartalmazott, amelyek szerepeltek a csomagolásán. A legnagyobb gond az, hogy szintetikus gyógyszerhatóanyagok is voltak a természetesnek hirdetett étrend-kiegészítőkben. „Ezek a szintetikus hatóanyagok biztosan hamisak - mondta a Krónikának Székely Krisztina, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerügyi vezetője. - Eredeti gyártó soha nem ad el hatóanyagot ilyen célra. Semmit nem tudunk az összetételéről, a tisztaságáról, a készítési módjáról. Így sokkal veszélyesebbek, mint az eredeti hatóanyagformában bevéve.” Székely Krisztina felhívta a figyelmet arra, hogy hiába jelentik be ezeket az étrend-kiegészítőket a megfelelő hatóságnál, azt senki nem ellenőrzi, hogy pontosan mi van bennük. Így fordulhat elő, hogy nemcsak természetes anyagokat tesznek bele.

Egyébként ez emberkísérletnek tekinthető. - jegyezte meg a szakember.

„Ha egy készítménynek gyógyhatást tulajdonítanak, és olyan terápiában, illetve olyan kombinációban forgalmazzák, amire nincs engedély, akkor valóban felmerül annak a lehetősége, hogy ez tiltott emberkísérlet.” Vizsgálódott az ÁNTSZ is.

A tisztiorvosi szolgálat eddig 2500 ilyen étrendkiegészítőt foglalt le patikákban, drogériákban, bioboltokban - mondta a Krónikának a közegészségügyi főosztályvezető.

Faludy Gábor hozzátette: ezek legális, bejelentett készítmények, csak azt felejtették el közölni, hogy a Viagra hatóanyagát tartalmazzák. Faludy Gábor megjegyezte, jelzést kaptak, hogy szexshopokban is vannak ilyen pirulák.

A cikk itt folytatódik!


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.