A volt miniszterelnök hazugságot kiált

Budai bilit borít: Gyurcsány kezében futottak össze a sukorói szálak?

Budai Gyula miniszterelnöki megbízott olyan iratokat adott át szerdán a Központi Nyomozó Főügyészségnek, amelyek szerinte azt "erősítik", hogy a sukorói ingatlancsere ügyében nem lehet megkerülni Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök felelősségét.

2010.07.14 16:29MTI

A főügyészség szóvivője közölte, az okiratok között több olyan is van, amely "már első rátekintésre releváns az ügyben".

Budai Gyula, miután átadta a jegyzőkönyveket, belső feljegyzéseket, az ügyészség épülete előtt tartott tájékoztatón példaként ismertette Nagy Jánosnak, a vagyongazdálkodási tanács akkori elnökének feljegyzését, amelyben - mint mondta - az szerepel, hogy Gyurcsány Ferenc adott utasítást a sukorói cserejogügylet lebonyolítására oly módon, hogy konkrétan meghatározták azokat a feladatköröket, határidőket, amelyeken belül a sukorói telekcserét végre kellett hajtani. Közölte, megítélése szerint egy kormányfő nem adhat konkrét utasítást ilyen esetekben, ezzel ugyanis a hivatali visszaélés valamilyen kategóriáját valósíthatja meg. "A volt miniszterelnök konkrét információval bírt az egész jogügyletről, és a volt miniszterelnök volt az, aki miniszterelnöki szinten koordinálta az egész telekcserét" - összegezte. A miniszterelnöki megbízott álláspontja szerint a sukorói telekcsere ügyében "teljesen egyértelmű", hogy az előző kormány hivatalnokai szándékosan akadályozták a nyomozást, illetve nem biztosították a nyomozóhatóság részére azokat az iratokat, amelyek a felelősség tisztázásával kapcsolatban egyértelműek lettek volna.

Budai Gyula az MTI kérdésére a nyomozás jelenlegi állásával kapcsolatban azt mondta, információi szerint az ügyben tanúkihallgatások zajlanak, és új szakértői vélemény készült el. Véleménye szerint "előbb-utóbb" gyanúsítások is történnek majd; még nem Gyurcsány Ferenc gyanúsítása, hanem más szereplőké.

Példaként azt mondta, hogy szerinte Tátrai Miklósnak, a vagyonkezelő volt vezérigazgatójának felelőssége, valamint az ügyben eljáró más beosztottaké előbb-utóbb megkerülhetetlenné válik.

A sajtótájékoztató után Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője újságíróknak azt mondta: az átadott okiratok között több olyan is van, amely egyrészt "már első rátekintésre releváns az ügyben", másrészt eddig nem állt az ügyészség rendelkezésére. Közölte, a "pillanatnyi mérleg" szerint nincs gyanúsított az ügyben, és jelenleg szeptemberig van meghosszabbítva a nyomozás határideje.

Fazekas Géza hozzátette: a nyomozás során több olyan megkeresése is volt a főügyészségnek különböző állami szervek felé, amelyre nem kapott teljes körű választ.

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta nyomoz ismeretlen tettes ellen a King's City kaszinóberuházáshoz köthető sukorói, albertirsai és pilisi ingatlanok cseréje ügyében.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője sajtótájékoztatót tart (fotó: MTI)


Gyurcsányék: hazugság Budai Gyula kijelentése

A volt miniszterelnök titkárságának közlése szerint Gyurcsány Ferenc sem formálisan, sem informálisan nem vett és nem is vehetett részt a vagyonkezelő döntéseiben, konkrét ingatlancserékről soha senkivel nem tárgyalt, ilyeneket nem támogatott és ilyen utasítást sem adott; minden ezzel ellentétes állítás – így Budai Gyula kijelentése is - hazugság.

A korábbi miniszterelnök titkársága arra reagálva közölte ezt az MTI-vel, hogy Budai Gyula miniszterelnöki megbízott iratokat adott át szerdán a Központi Nyomozó Főügyészségnek, amelyek szerinte azt "erősítik", hogy a sukorói ingatlancsere ügyében nem lehet megkerülni Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök felelősségét. Budai Gyula sajtótájékoztatóján példaként ismertette Nagy Jánosnak, a vagyongazdálkodási tanács akkori elnökének feljegyzését, amelyben - mint mondta - az szerepel, hogy Gyurcsány Ferenc adott utasítást a sukorói cserejogügylet lebonyolítására oly módon, hogy konkrétan meghatározták azokat a feladatköröket, határidőket, amelyeken belül a sukorói telekcserét végre kellett hajtani. Gyurcsány Ferenc titkárságának szerdai közleménye emlékeztetett arra: a volt kormányfő a sukorói ügyben tett, nyilvánosságra is hozott tanúvallomásában már elmondta, hogy a befektetőkkel - több kormányzati vezető és szakértő jelenlétében – egyetlen, a tervezett beruházás általános kereteit, célját, szerkezetét ismertető, tájékoztató jellegű megbeszélésen vett részt.

A projekttel később egyetlen részletkérdésben sem foglalkozott, mivel az nem tartozott sem a miniszterelnök, sem a kormány hatáskörébe - szögezi le a dokumentum.

A közlemény szerint Gyurcsány Ferenc büszke arra, hogy "a Fidesz korábbi és jelenlegi kormányfőjétől eltérően" soha semmilyen megalapozott gyanú nem vetődhetett rá, hogy a miniszterelnöki hatalmat és befolyást személyes és családi vagyongyarapodásban használta volna fel.

"És nem csak azért, mert nem volt rá szüksége, hanem azért sem, mert az ő erkölcsei ezt nem engednék meg" - áll a dokumentumban, amely azzal zárul: a volt kormányfő mindenkit biztosíthat arról, hogy "a Fidesz által kreált mocskos politikai vádakkal szemben meg tudja védeni magát, és ártatlanságát bizonyítani fogja".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.