"Emberközeli, mértékadó"

Pártbeszéddel vett végső búcsút Toller Lászlótól Páva

Mély részvét mellett családtagok, barátok, pályatársak és tisztelők vettek végső búcsút Toller László volt szocialista országgyűlési képviselőtől, Pécs néhai polgármesterétől a baranyai megyeszékhelyen csütörtökön.

2010.05.20 18:22MTI

Az életének 60. évében múlt hét hétfőn elhunyt Toller Lászlót ezernél többen kísérték utolsó útjára. A gyászszertartáson részt vett Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, több volt és jelenlegi miniszter, országgyűlési és önkormányzati képviselő, s mások mellett a helyi közélet jeles személyiségei is.

"Kegyetlenül őszinte, emberközeli, mértékadó, a közjót szolgáló vezető volt, aki nem érhette volna el a lehetségest, ha nem törekedett volna mindig a lehetetlenre" - hangsúlyozta Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke az elhunyt politikus ravatalánál mondott búcsúbeszédében.

Hozzátette: Toller László mindig tudta, merről jött és merre tart. Sikere jó arányérzékében rejlett, zseniális csatár volt, aki tisztában volt vele, hogy a köznek éppen mi a fontos.

"Az elmúlt két évtizedben tulajdonképpen semmi nem jött létre Pécsett, amiben ő nem lett volna benne" - jegyezte meg a volt házelnök.

Toller Helga (b) és Toller Tünde kisfiával Lacikával. A pécsi temetőben végső nyugalomra helyezték Toller Lászlót, Pécs egykori polgármesterét. (fotó: MTI)


Kunszt Márta, Pécs szocialista alpolgármestere arról szólt, hogy Toller László közvetlensége okán lett kedvelt, becsült és közismert politikus.

Szavai szerint a város kulturális élete új lendületet kapott polgármestersége idején, elévülhetetlen érdemei vannak az országos színházi találkozó helyszínének és az Európa Kulturális Fővárosa program (EKF) elnyerésében, s egyebek mellet komoly iskolafelújítási, egészségügyi beruházások megvalósításában.

A sírnál a család és a barátok nevében búcsúzó Páva Zoltán, Komló szocialista polgármestere Toller Lászlót mosolygós, viccelődő, ugyanakkor tiszteletet árasztó és tiszteletet parancsoló emberként jellemezte, aki - szavai szerint - ha felébredne, látná az elkészült M6/M60-as autópályát, a városban folyó fejlesztéseket. Hozzátette: látná azt is, amit nem kíván neki, hogy hova jutott az MSZP, "látná hogyan árulták el őt azok, akik a tenyeréből ettek, hogyan döfték hátba, miként próbálták sikerrel szétszedni a frakciót, a pártot, bomlasztani a baloldali egységet, s hogyan lett a választások után 197-ből 59 tagú a parlamenti frakció".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.