MSZP: a Fidesz újraszabta a bizottságok működését

Veres János ideges: "sukoróztak és malévoztak!"

Veres János szerint felháborító és példa nélküli, hogy a számvevőszéki és költségvetési bizottságban a Fidesz ügyrendi indítványára lezárták a vagyontörvényről szóló vitát.

2010.05.20 16:51MTI

A bizottság szocialista tagja a testület csütörtöki ülését követően az MTI-nek ismertette, hogy a fideszes Ékes József az állami vagyonnal való felelős gazdálkodásért szükséges törvények módosításáról szóló javaslatról folytatott vita egy szakaszában ügyrendi javaslatként azt indítványozta, hogy zárják le a polémiát.

Veres János azt mondta: erről szavazott a fideszes többség, így a vitát lezárták, és a bizottság elnöke, a jobbikos Nyikos László sem tudott a törvényjavaslathoz hozzászólni. A volt pénzügyminiszter a történtek kapcsán úgy vélekedett, hogy "a kétharmad nem hajlandó a vitát sem végigvárni".

Közölte: az elmúlt években az volt a gyakorlat, hogy a költségvetési bizottság ülésen a képviselők addig szóltak hozzá egy előterjesztéshez, amíg volt érdemi mondanivalójuk. A törvényjavaslat kapcsán Veres János azt hangsúlyozta, hogy a Fidesz törvényjavaslata megszünteti a garanciális szabályokat. Hozzátette: a módosítás megszünteti a független szakemberekből álló vagyontanácsot, helyette a miniszter által kinevezett igazgatósága lesz a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek; megszűnik az, hogy a fb-elnököket az ÁSZ elnökének javaslatára lehet kinevezni; a törvénybe emelendő "egyéb" szóval pedig verseny nélkül is adhat el állami vagyont a vagyonkezelő.

Kiemelte azt is, hogy visszajöhet az az 1998-2002 közötti gyakorlat, amikor az MFB alá rendelt gazdasági társaságokról a fejlesztési bank banktitokra hivatkozva nem adott információt. Veres János a bizottsági ülésről elmondta még, hogy felszólalására a Fidesz képviselői "sukoroztak és malévoztak", amelyekre válaszul egyebek mellett elmondta: amíg a Malév állami tulajdonban volt, nem volt garanciavállalás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.