Kiszorítják a magáncégeket

Rogán: A parkolás rendjében is "rendszerváltás" jön

A parkolásban véget ért a "magán biznisz", ezt a célt szolgálja a parkolási rendszert újraíró fideszes törvényjavaslat - ez derült ki a jogszabály-változást beterjesztő Rogán Antal V. kerületi polgármester Duna Televíziónak adott nyilatkozatából.

2010.05.19 09:39ma.hu/duna tv

“Az volt a szándékunk, hogy a magán biznisznek véget vessünk a parkolásban” - így érvelt a parkolás rendjét újraszabályozó törvényjavaslat mellett Rogán Antal, a főváros V. kerületének polgármestere, fideszes országgyűlési képviselő, a törvényjavaslat parlament elé terjesztője a Duna Televízió Közbeszéd című műsorának kedd esti adásában. Elmondta: a még érvényben lévő szerződéseket ki kell futtatni. Ám a jogszabály-változás után az önkormányzatok - főként az új törvényi körülményekre hivatkozva - felmondhatják a még éppen futó szerződéseket.

Rogán emlékeztetett: az Alkotmánybíróság semmisítette meg tavaly év végén a fővárosi parkolási rendeletet és ezzel párhuzamosan az önkormányzati törvény e rendeletet megalapozó egyik passzusát. Emiatt is kell megalkotni június végéig az új törvényi és rendeleti szabályozást, mert e nélkül - parkolási díj híján - tumultuózus közlekedési állapotok alakulnának ki a fővárosban - érvelt Rogán Antal. Az ú törvényi szabályozás mindenesetre “rendszerváltást” is hoz majd a parkolásban - ígérte a politikus.

A Rogán által benyújtott javaslat szerint a kétharmados önkormányzati törvényben egyértelműen leszögezik majd, hogy csak és kizárólag önkormányzati tulajdonú társaságok végezhetnek parkoltatással kapcsolatos feladatokat. Ráadásul ezen cégek tulajdonrészét nem is lehet majd elidegeníteni. Hozzátette: néhány fővárosi parkolási társaság a fővárosban egészben, mások részben megfelelnek az új feltételeknek is. A Centrum parkolási társaság nyilván nem tartozik ezek közé - mondta a fideszes képviselő.

Hozzátette: az Alkotmánybíróság világos, egyértelmű és átlátható parkolási díjszabást is megkövetelt határozatában. Ennek megfelelően az új törvény a legmagasabb tarifát az ólmozatlan benzin átlagárához köti és annak kétszeresében maximálja.

Ennek megfelelően a Budapesten legdrágább parkolási övezetnek számító Budai Várban a parkolás díja 545 forintra csökken majd az eddig 640 forintról.

Ha pedig a törvényből kifolyólag tizenöt százalékkal csökken a legdrágább zóna díja, akkor a főváros egészét szabályozó önkormányzati rendeletben ehhez mérten kell csökkenteni a többi zóna díjtételeit is - érvelt a politikus.

A közbeszéd kérdésére, miszerint olcsóbbá válik-e országszerte a parkolás az új törvény nyomán, Rogán Antal úgy reagált: a fővárosban alapvetően csökkenni fognak a díjak, vidéken ez nem várható. Szintén új tétel lesz, hogy a határidőre be nem fizetett pótdíjak után késedelmi kamat nem követelhető - a tartozás ugyanakkor behajtható lesz. A kamatozás eltörlését a politikus azzal indokolta: szeretnének véget vetni a már eddig is tapasztalt törekvésnek, mellyel egyes parkolási társaságok a pótdíjak mértékének “maximalizálására törekedtek“.

“Ennek a törvénynek az a célja, hogy ösztönözze a parkolási díj megfizetését” - szögezte le Rogán, hozzátéve: mióta az általa polgármesterként irányított Belvárosban önkormányzati kézbe vették a parkolás irányítását, csökkent ugyan a pótdíjazás, ám több mint tizenöt százalékkal emelkedett a parkolásból származó havi átlagos bevétel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.