"Részletesen válaszolt"

Nyilvánosságra hozza a Sukoró-ügyben tett tanúvallomását Bajnai

Nyilvánosságra hozza a Sukoróra tervezett, ott meghiúsult turisztikai beruházással kapcsolatban szerdán felvett tanúvallomásának jegyzőkönyvét Bajnai Gordon miniszterelnök - közölte a kormányfő kabinetje az MTI-vel csütörtökön.

2010.03.11 19:06MTI

Tájékoztatásuk szerint a kormányfő a Központi Nyomozó Főügyészséggel folytatott konzultációt követően döntött arról, hogy a szerdán készült teljes jegyzőkönyvet nyilvánosságra hozza, az abban szereplő személyi adatokkal kapcsolatban a vonatkozó törvény előírásait figyelembe véve jár el. A kormány, ahogyan eddig, továbbra is minden segítséget megad az ügyben eljáró hatóságok munkájának támogatására - közölte a kormányfő kabinetje az MTI-vel. Bajnai Gordont szerdán hallgatta meg tanúként a Központi Nyomozó Főügyészség.

Szollár Domokos kormányszóvivő szerda este az MTI-vel közölte: a kormányfő szerdán tanúként a Központi Nyomozó Főügyészség főügyészének megkeresésére részletesen válaszolt az ügyészség kérdéseire a Sukoróra tervezett, azóta ott meghiúsult turisztikai beruházással kapcsolatban. Az MTI információi szerint az ügyészség felajánlotta, hogy a meghallgatás a kormányfő parlamenti dolgozószobájában legyen, aki elfogadta ezt a lehetőséget. Az MTI úgy tudja, a beszélgetés nagyjából egy órán át tartott. A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy a kabinet tavaly nyáron a miniszterelnök kezdeményezésére belső vizsgálatot indított a telekcsere ügyében, amelynek végén a Pénzügyminisztérium az eredeti állapot visszaállítását kezdeményezte.

Mint mondta, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által indított bírósági eljárás jelenleg is folyamatban van annak megállapítására, hogy a tervezett beruházás helyszínéül szolgáló területek cseréje szabályos volt-e. A kormány, ahogyan eddig, továbbra is minden segítséget megad az ügyben eljáró hatóságok munkájának támogatására - jelentette ki.

Szollár Domokos hangsúlyozta: a kormány ugyanakkor továbbra is kiemelt feladatának tekinti minden olyan, szabályosan megvalósuló beruházás támogatását, amelyek munkahelyeket teremtenek hazánkban és amelyek révén csökkenhet a gazdasági válság okozta munkanélküliség. Az eredetileg Sukoróra tervezett turisztikai beruházás direkt módon mintegy 2500, indirekt módon pedig még sok ezer munkahelyet teremt, körülbelül egymilliárd dollárnyi beruházással - tette hozzá. A kormányszóvivő felidézte: a miniszterelnök 2009. június 5-én kért vizsgálatot a földcserével kapcsolatban, mert elhangzott az a vád, hogy a beruházó nem értékarányos földcserével jutott az adott területhez egy másik terület helyett. A kormányfő azt kérte Oszkó Péter pénzügyminisztertől, hogy indítson el egy vizsgálatot a Nemzeti Vagyonkezelőnél, hogy igazak-e a vádak.

A vizsgálat eredményeként és egy kapcsolódó állami számvevőszéki jelentés alapján a pénzügyminiszter azt kezdeményezte, hogy az érintett ingatlanokra vonatkozó cserét tegyék semmissé, állítsák vissza az eredeti állapotot.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) november 20-án jelentette be: azt kéri a bíróságtól, hogy állapítsa meg a sukorói szerződés érvénytelenségét, és ezzel összefüggésben állítsa helyre a szerződés megkötése előtti eredeti állapot. Október 5-én pedig az Országházban Bajnai Gordon a támogatásáról biztosította egy, az ügyet kivizsgálni hivatott parlamenti vizsgálóbizottságot felállítását - közölte a kormányszóvivő.

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen a sukorói és az albertirsai, valamint pilisi ingatlanok cseréje miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.