Rektor a pácban

Rács mögé kerülhet a DHL ügyvezetője és a rektor

Megtagadta a vallomástételt a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem őrizetbe vett rektora - tudta meg az MR1-Kossuth Rádió. A rektor a DHL nevű céget próbálta rávenni arra, hogy egy általa ajánlott biztonsági céggel szerződjön. A rektor és a DHL Freight ügyvezető igazgatójának előzetes letartóztatását csütörtökön kezdeményezi az ügyészség - mondta Ihász Sándor fővárosi főügyész a Magyar Televízió Este című műsorában.

2010.02.18 07:11MR1- Kossuth

Tavaly augusztusban kereste meg a gyanúsított dandártábornok, vagy egy megbízottja a nemzetközi szállítmányozással foglalkozó DHL egyik magyarországi leányvállalatát. Ezt a társaság megerősítette a Krónikának. Nem hivatalos információk szerint az volt az ajánlat, hogy ha egy általuk megadott biztonsági céget alkalmaznak, akkor a dandártábornok, rendőrségi kapcsolatai segítségével elintézi, hogy ne legyen semmi a DHL munkatársai ellen, fegyver- és kábítószercsempészet miatt indult nyomozásból.

Ilyen ügyről azonban nem tud sem a DHL, sem a Vám-és Pénzügyőrség.

A cég egyből a rendőrséghez fordult. A Nemzeti Nyomozóiroda három embert gyanúsít befolyással való üzérkedéssel. Egyikük a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektora, Szabó János nyugalmazott dandártábornok, és két civil. Egyikük a DHL Nemzetközi Szállítmányozási cég egyik igazgatója - értesült a Magyar Televízió. A rendőrség kedden házkutatást tartott az egyetemen, és több magánlakásban is.

A Krónika információ szerint a rektor a DHL nemzetközi szállítmányozási céget próbálta rávenni arra, hogy egy általa ajánlott biztonsági céggel szerződjön.

Egyes hírek szerint azt ígérte, hogy rendőrségi kapcsolatai segítségével elintézi, ne legyen semmi abból a nyomozásból, ami a cég kábítószer- és fegyvercsempészetbe keveredett munkatársai ellen indult. A Vám- és Pénzügyőrség illetékese egyébként nem tud ilyen ügyről. A Nemzeti Nyomozóiroda a kihallgatások után őrizetbe vette a rektort és egy civilt - mondta a Krónikának Bartha László szóvivő. Részleteket a nyomozás érdekeire hivatkozva nem közölt, csak annyit, hogy a gyanú szerint egy nemzetközi szállító céggel összefüggésben követtek el bűncselekményt. Beszámolt arról is, hogy a házkutatások során sikerült érdemi információkkal bíró anyagokat is lefoglalnunk, a két őrizetbe vett személlyel szemben pedig kezdeményezzük az előzetes letartóztatást. A nyomozóiroda közölte azt is, hogy a szállítmányozási cég jelzése alapjában indult a nyomozás, de a DHL egyelőre hallgat.

Bartha László azt az információt is megerősítette, hogy a rektor az egyetemi irodájában tartott házkutatáskor ellenszegült a rendőri intézkedésnek és megsérült a dulakodásban.

Szabó János egyébként harmincöt éve dolgozik a katonai felsőoktatásban. Az Orbán-kormány idején a honvédelmi tárca helyettes államtitkára is volt. A nemzetvédelmi egyetemet három éve vezeti. Mandátuma nyáron lejár, ezért a Honvédelmi Minisztérium már kiírta a pályázatot a rektori poszt betöltésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.