"A parlamentből csak kiesni lehet"

Majtényi szerint lehetetlen, hogy a mostani választási kampány tiszta legyen

Az ajánlószelvény gyűjtési rendszernek véres a torka - állítja a Népszavának adott interjúban Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet vezetője.

2010.02.15 08:28Népszava

A lap hétfői számában Majtényi László elmondta: az ajánlószelvényeket bevezetni a rendszerváltás idején fontos volt, hiszen százával jelentek meg a pártok, de nem lehetett tudni, hogy melyiknek mekkora a társadalmi támogatottsága.

Ma az ajánlószelvényeknek kétfajta szerepük van, de egyik sem örvendetes. Az egyik valamiféle mozgósítás a választások előtt, de a rendszert nem erre találták ki. A másik tényező, hogy gáncsolja a gyengébbeket. Összeszedik azokat az ajánlásokat is, amelyeket egyébként másnak adnák oda a választók.

Majtényi szerint a parlamentből csak kiesni lehet, de bejutni nem. Erre az egyetlen komoly ellenpélda a Jobbik, ez a helyzet viszont a politikai pártok súlyos kollektív felelőssége miatt állt elő.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.