Szavazunk

Választás 2010 - négy évvel ezelőtt 43 pártból csak 11 állított országos listát

Az Országos Választási Bizottság (OVB) eddig 37 jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra. Négy évvel ezelőtt 43 pártot vett nyilvántartásba, ám csak 9-nek sikerült önállóan listát állítania, a Fidesz és a KDNP pedig közös listát állított.

2010.02.14 09:48MTI

Csütörtöki ülésén az OVB újabb 9 jelölőszervezetet vett nyilvántartásba, ezzel 37-re emelkedett azoknak a jelölőszervezeteknek a száma, amelyek megméretnék magukat az áprilisi országgyűlési választásokon. Nemcsak azért fontos a pártoknak a listaállítás, mert jelöltjeik (az egyéni megmérettetésen túl) így juthatnak be a parlamentbe, hanem azért is, mert csak akkor kaphatnak állami támogatást a következő négy évben, ha legalább a szavazatok egy százalékát sikerül megszerezniük.

A jelöltállítás, így az ajánlószelvény-gyűjtés pedig azért fontos a számukra, mert a társadalmi szervezetek csak akkor működhetnek pártként, ha el tudnak indulni a választáson, tehát ha a jelöltjeik legalább felkerülnek a szavazólapokra. Az áprilisi országgyűlési választásokon az egyéni választókerületekben pártjelöltek és független jelöltek is indulhatnak, de területi és országos listát csak pártok állíthatnak. Ehhez azonban előbb be kell jelenteniük magukat az illetékes választási bizottságnál.

Az OVB-nél azoknak a pártoknak kell nyilvántartásba vetetniük magukat, amelyek több megye, (vagy valamely megye és a főváros) területén kívánnak jelöltet vagy listát állítani. Az országos lista állításának feltétele, hogy a jelölőszervezet hét területi listát állítson. A területi lista állításának pedig az a feltétele, hogy a jelölőszervezet az adott megyében, illetve a fővárosban a területi választókerületek egynegyedében, (de legalább kettőben) egyéni jelöltet tudjon állítani. Csak azok a pártok juthatnak mandátumhoz a területi, illetve az országos listán az országgyűlési választáson, amelyek a területi listákra összesen leadott szavazatok öt százalékát megszerezték, és ezzel átlépték a bejutási "küszöböt".

Azonban igen ritka, hogy egy párt úgy lépje át a parlamentbe jutási küszöböt, hogy nem állít 20 területi listát. A 20 területi lista ugyanakkor önmagában semmire nem garancia, de annak hiánya - főleg, ha a párt Budapesten nem tud listát állítani - általában "megpecsételi" a párt sorsát a parlamentbe jutás tekintetében.

A 2006-os országgyűlési választáson 43 jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az OVB, ebből azonban csak 9 párt tudott önállóan listát állítani, két párt - a Fidesz és a KDNP - pedig közös listát állított. A 2002-es választáson pedig 39 pártot vettek nyilvántartásba, hét párt önállóan tudott országos listát állítani, a Fidesz és az MDF közös listát állított. Az országgyűlési egyéni választókerületben indulni szándékozó jelöltek március 19-ig gyűjthetik az ajánlószelvényeket, és szintén eddig az időpontig kell bejelenteni az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnál, ha valaki indulni kíván a választáson.

A területi listákat március 22-ig kell bejelenteni a területi választási bizottságnál, az országos listát pedig március 23-ig lehet bejelenteni az Országos Választási Bizottságnál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.