Jövő héten juttatják el a beadványt az Ab-hez

A Fidesz az Alkotmány-bírósághoz fordul a "kormánykampány" miatt

A Fidesz az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul annak érdekében, hogy így kényszeríthesse ki: a kormány alkotmányellenes módon ne avatkozzon bele a népszavazási kampányba - mondta a párt frakcióigazgatója szombaton Budapesten. A kormány nem kampányol, csak a referendum költségeit biztosítja - közölte a kormányszóvivői iroda.

2008.02.16 12:41MTI

Répássy Róbert sajtótájékoztatóján elmondta: "Mérlegelve a jogi lehetőségeket, és mérlegelve az eddigi eljárást, úgy döntöttünk, az Alkotmánybírósághoz fordulunk annak érdekében, hogy kikényszeríthető legyen az Ab határozata". Közölte: a párt jövő hét elején juttatja el beadványát az Ab-hez.

A döntés magyarázataként a politikus elmondta: a taláros testület egy 1997-ben meghozott határozata szerint a kormány tartózkodni köteles minden olyan tevékenységtől, amellyel megzavarhatja a népszavazási eljárási folyamatot, vagy amellyel befolyásolhatja a közvetlen hatalomgyakorlás megvalósulását.

Répássy Róbert szerint a Fidesz már több alkalommal figyelmeztetett arra, hogy a kormány az emberek pénzén, az emberek ellen folytat kampányt, ráadásul ezt alkotmánysértő módon teszi. Mint mondta, a kormány arra költi az emberek pénzét, hogy rávegye őket, ne menjenek el szavazni a népszavazáskor, ám ha el is mennek, akkor is saját érdekük ellen szavazzanak. A kormány nem hajlandó eleget tenni a Fidesz felszólításának, így már milliárdokban mérhető az a pénz, amit a kormány e célra elköltött - tette hozzá. Közölte: ma nincs olyan alkotmányos szerv Magyarországon, amely a kormányt az Alkotmánybíróság határozata szerinti kötelezettségére rákényszeríthetné.

A politikus kifejtette: ugyan az Ab-nek az említett határozata a kormányra, illetve minden alkotmányos szervre kötelező, ám az alkotmánybírósági törvény nem ad megoldást arra, hogy mi van abban az esetben, ha a kormány, vagy bármely alkotmányos szerv ezt nem tartja be.

A fideszes politikus úgy vélte, a mai helyzetre az lenne a megoldás, ha a meglévő hiányosságot törvényben szabályoznák. Már csak azért is szükség lenne erre, mert népszavazási kampány, népszavazás - mint Répássy Róbert fogalmazott - "nem csak most, hanem talán még az év második felében újból lesz".

Lesz még népszavazás - mondta -, ezért mindenképpen fontosnak tartjuk, hogy az Ab mondjon véleményt a kormány kampánytevékenységéről a napszavazás folyamatában.

A politikus emlékeztetett arra is, hogy a Fidesz már az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) is fordult ez ügyben, s azt várták, hogy a testület kimondja: a kormányt tartózkodási kötelezettség terheli. Ám az OVB nem foglalt állást ilyen tartalommal - közölte.

A kormányszóvivői iroda MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a kormány nem folytat népszavazási kampányt, egyetlen dolgot tesz, 4,5 milliárd forintot biztosít a referendum költségeire.

"Természetesen ezt is az adófizetők pénzéből teszi, mint ahogyan minden más kötelezettségét, köztük a tájékoztatást is az állami büdzséből fedezi a kormány" - áll a közleményben.

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.