Kidolgozott javaslatot várnak az MSZP-től

Fidesz-KDNP: azonnali intézkedés kell a kilakoltatások ellen

Azonnali kormányzati lépéseket szorgalmaz a kilakoltatás előtt álló lakáshitelesek érdekében a Fidesz-KDNP-frakciószövetség, amely arra szólítja fel az MSZP-t, hogy kidolgozott javaslattal menjenek képviselői az Országgyűlés szakbizottságának rendkívüli ülésére.

2009.08.12 17:08MTI

Soltész Miklós, a frakciószövetség népjóléti kabinetjének vezetője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, nem a kilakoltatás előtt álló családok tehetnek arról, hogy ilyen helyzetbe kerültek, hiszen a bankok néhány évvel ezelőtt még pontos és jól fizető ügyfeleknek tartották őket. Ha pedig a családok nem tehetnek arról, hogy ilyen helyzetbe kerültek, akkor a kormánynak azonnali lépéseket kell tennie, segítséget kell nyújtania - vélekedett.

Soltész Miklós szerint az eddig meghozott törvények jól láthatóan kevésnek bizonyultak, és nem érik el a céljukat. Beszámolt arról, hogy szerdán reggel kezdeményezték Juhászné Lévai Katalinnál, az Országgyűlés szociális bizottsága szocialista elnökénél a testület rendkívüli ülésének összehívását, lehetőség szerint már a jövő hétre, vagy az azt követő hétre. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt napokban az MSZP-s képviselőknek eltérő álláspontja volt a bizottság összehívásáról, "bagatellizálták a problémát", illetve egyik megoldásként a krízisalapot ajánlották.

Soltész Miklós szerint a krízisalapról közben kiderült, hogy a működése nehézkes, bonyolult és sokakat kizár a rendszerből, például azt, aki idén 15 ezer forint átmeneti segélyben részesült, vagy azt, aki fiatalon rokkantnyugdíjas lett. Az ellenzéki politikus hozzátette: a szocialisták azt a krízisalapot emlegetik, mint megoldási lehetőséget, amelyről a napokban kiderült, hogy "választási pártkasszának tekintik". Utalt arra, hogy a Fidesz és a KDNP már egy hónappal ezelőtt jelezte, csak erre a célra akarják azt felhasználni az MSZP-sek.

A kabinetvezető elmondta, Jászapátiban a szocialisták hirdetésben bizonygatják, hogy a krízisalap milyen nagyszerű dolog, és hogy igénybevételében az MSZP-iroda tud segíteni. Mint mondta, teljesen összeférhetetlennek tartják a dolgot, hiszen a krízisalap a szociális és pénzügyi tárcához tartozik, és ha erről valakinek tájékoztatást kellene adnia, az a nyugdíjbiztosító, vagy az önkormányzatok.

Soltész Miklós felszólította a szocialistákat, hogy a krízisalapot ne választási pártkasszának használják, a családok nyomorát ne használják fel választási céljaik elérésére. Úgy fogalmazott: "Tovább ők már ne matassanak a közpénzek körül, hiszen eleget elvittek az elmúlt időszakban". Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója július végén közölte, kezdeményezik, hogy a párt választókerületi szervezetei vegyenek részt a krízisalappal kapcsolatos tájékoztatásban, segítsék a családokat a támogatás igénylésében.

A krízisalapot június közepén hozta létre a kormány, egymilliárd forintos kezdő összeggel. Célja, hogy a számlán összegyűlt pénzből egyszeri, vissza nem térítendő támogatást nyújtsanak azoknak a családoknak, amelyek a válság miatt kerültek nehéz helyzetbe. Kérdésre válaszolva, miszerint a kormány és az ellenzéki pártok eltérő számokat mondanak a "bedőlt" lakáshitelekről, Soltész Miklós közölte, Szili Katalin, az Országgyűlés szocialista elnöke is más számokat emleget, a házelnök a GKI-ra hivatkozva mondja azt, hogy az év első felében hatezer családot érintettek az árverezések, júliusban, egy hónap alatt ugyancsak hatezer család került ilyen helyzetbe. A kormányszóvivőnek érdemes lenne utánanéznie a pontos számoknak - hangsúlyozta.

Szollár Domokos kormányszóvivő szerdán az MTI-nek azt mondta, ma Magyarországon 32 ezer olyan adós van, aki kilencven napnál hosszabb ideje nem törleszti a hitelét, és 2008 szeptembere, a gazdasági válság kezdete óta háromezer esetben történt végrehajtás "bedőlt" lakáshitelek miatt. Soltész Miklós szerint sokkal olcsóbb azonnal segíteni, mint később átmeneti szállásokat fenntartani, vagy a szociális rendszer más területéről támogatást adni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.