Az ellentüntetők tarkóra tett kézzel tiltakoztak

Mintegy kétezer bőrfejű tartott emlékező felvonulást a Hősök terén

Mintegy kétezer fekete ruhát viselő bőrfejű gyűlt össze szombaton délután a budapesti Hősök terén az úgy nevezett becsületnapi megemlékezésre; mintegy háromszáz fiatal pedig a magyar nyilasokra és II. világháborús német megszállókra emlékező szkinhedek ellen tüntetett tarkóra tett kézzel.

Becsületnap a Hősök terén képgaléria

2008.02.09 15:24MTI

A fekete bőrdzsekit, fehérfűzős fekete bakancsot viselő kopaszra nyírt fiatalok a Hősök terén felállított fémkordonon belül sorakoztak fel katonai alakzatban. Az Ismeretlen katona sírja előtt egy ideiglenes transzparenst, a tér közepén egy fából készült keresztet állítottak fel. A keresztre azt írták fel, hogy Vér és becsület.

A katonai rendbe sorakozott közel másfél ezer fiatal mellett több száz rendező, zászlóvivő, szimpatizáns volt látható - jelentették a helyszínről a távirati iroda tudósítói. A rendőrség a Hősök terét szalaggal zárta körül. A Szépművészeti Múzeum előtt mintegy háromszáz ember, főként fiatal gyülekezett. Amikor a szkínheded belekezdtek a magyar himnuszba, az ellentüntetők tarkóra tett kézzel "néma áldozatként" tiltakoztak "a terrorimádók fekete egyenruhába bújt mai gyermekei" ellen.

Magyarországi és külföldi bőrfejűek szélsőségesen nacionalista szervezetek felhívására, esetenként magánszemélyek által bejelentett rendezvényen 1997 óta emlékeznek meg arról, hogy 1945. február 11-én több tízezernyi német és magyar katona tört ki a Vörös Hadsereg által bekerített Budai Várból.

Az emlékező akciókat a becsület napjaként emlegetik. Az idei rendezvényt az a Domokos Endre János jelentette be magánszemélyként, aki a fővárosi ítélőtábla által 2005-ben jogerősen betiltott Vér és becsület kulturális egyesület egykori vezetője volt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.