"Jézus se szívott"

KDNP: a fiataloknak nem drogra, hanem jövőképre van szükségük

A fiataloknak nem drogokra, hanem stabil jövőképre van szükségük - mondta Rétvári Bence, a KDNP országgyűlési képviselője, az Ifjú Kereszténydemokrata Szövetség elnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

2009.05.10 19:12MTI

A kereszténydemokrata politikus erről a Kendermag Egyesületnek a kenderszármazékok szabályozott, legális hozzáférése érdekében szervezett demonstrációja kapcsán nyilatkozott újságíróknak az egyesület margitszigeti, kordonokkal körbe rendezvénye bejáratánál.

Rétvári Bence szerint az elmúlt hét év kormányzása oda vezetett, hogy a mai fiataloknak a legsúlyosabb problémája a létfenntartás, a munkavállalás, az életkezdés.

Ebben a helyzetben a KDNP álláspontja szerint különösen veszélyes a kábítószerezést népszerűsítő, "veszélyeit relativizáló" rendezvény szervezése. Hangsúlyozta: a gazdasági válságban különösen fontos, hogy a krízishelyzetbe került fiatalok kétségbe esettségükben ne a drogokhoz nyúljanak. A politikus arra szólította fel a Kendermag Egyesületet, hogy hagyjanak fel a fiatalok egészségét veszélyeztető rendezvények szervezésével és a kendermagot cseréljék fűmagra.

Rétvári Bence ezt követően, egy fűmagokat tartalmazó csomaggal a kezében bejelentette, hogy a csomagot el fogják juttatni az egyesületnek. Emlékeztetett arra, hogy a KDNP azért utasítja el a Kendermag Egyesület droggal kapcsolatos álláspontját, mert a párt szerint a legfontosabb drogpolitikai eszköz a megelőzés.

A kipróbálókat felvilágosítani kell, a függőket kezelni, a terjesztőket pedig szigorúan büntetni
- mondta. A sajtótájékoztatón, miután a KDNP felállította transzparensét, több, a tüntetésen részt vevő fiatal egy több méteres, 60 milliárd forintos bankjegyet emelt a levegőbe, ezzel kinyilvánítva azon véleményüket, hogy az államnak ekkora haszna lehetne a drogok legalizálásából.

Rétvári Bence többször is megszakította sajtótájékoztatóját, mert másik két tüntető "Fű=marihuána", illetve "Jézus is szívott" feliratú transzparensekkel takarták el a KDNP plakátját. A Margitsziget északi csücskében tartott rendezvényt a rendőrség kordonnal vette körbe és több egyenruhás rendőr is felügyelte az eseményt.

A "legalizációs piknikre" több száz fiatal gyűlt össze. A Kendermag Egyesület a rendezvényével a Global Marijuana March nevű nemzetközi tüntetés-sorozathoz csatlakozott, amelyet évente tartanak a világ több száz városában, szinte ugyanabban az időben.

Az egyesület Bajnai Gordon miniszterelnökhöz címzett, az MTI-hez is eljuttatott nyílt levelében azzal érvel, hogy az illegalitásban tartott kábítószerek piacán sok százmilliárdos forgalmat bonyolítanak bűnözői csoportok, míg ha az állam nem tiltaná, hanem racionálisan szabályozná a kenderszármazékok használatát, úgy becslésük szerint éves szinten 60 milliárd forintot jelenthetne az államnak az adókból befolyó, illetve az üldözésen megspórolt összeg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.