Háromszor lenne meghosszabbítható

Oktatási bizottság: módosulhat a felsőoktatási törvény

A rektorok mellett más felsőoktatási intézményvezetők mandátuma is háromszor lenne meghosszabbítható, ha az Országgyűlés elfogadja a felsőoktatási törvény módosítását. A javaslatot támogatta a parlament szakbizottságának kormánypárti többsége keddi ülésén.

2009.03.25 13:57MTI

Szabó Zoltán (MSZP), a módosítás egyik előterjesztője azt mondta, hogy technikai változtatásról van szó csupán. A felsőoktatási törvény legutóbbi módosításánál lehetővé tették, hogy a rektorokat ne csak kétszer, hanem háromszor lehessen egy felsőoktatási intézmény élére megválasztani, ha a szenátus kétharmada úgy dönt.

A mostani javaslat alapján ez a rendelkezés a rektorhelyettesekre, dékánokra és a főigazgatókra is érvényes lenne - közölte. Szövényi Zsolt, az oktatási tárca főosztályvezetője azt mondta, támogatják az előterjesztést. Nem tartották szükségszerűnek ugyanakkor a változtatást a Fidesz képviselői. Révész Máriusz (Fidesz) kétségeinek adott hangot annak kapcsán, hogy érdemes-e bizonyos rétegek pillanatnyi nyomásának engedni és módosítani a jogszabályt.

Tatai-Tóth András (MSZP) szerint nem pillanatnyi nyomásról van szó. Hozzátette: a felsőoktatási intézményekre háruló feladatok indokolttá teszik, hogy egyre professzionálisabb legyen az egyetemek vezetése. Pósán László (Fidesz) úgy látta, hogy a jelenlegi törvényi szabályozás kielégítő és rendben lévő, felesleges a módosítás. A felsőoktatásnak nem ez a fő problémája, sokkal inkább az, hogy százmilliókat vonnak el a rendszerből - jegyezte meg.

Ha a professzionalitás a cél, akkor erre az angolszász egyetemeknél van példa: az intézményeknek külön elnöke és külön, a tudományos területért felelős vezetője van. A törvénymódosító javaslatot végül 12 igen és 6 nem szavazattal általános vitára alkalmasnak találta a testület. A bizottsági ülés elején fideszes képviselők azt javasolták, hogy a kialakult bizonytalan belpolitikai helyzetre tekintettel ne tárgyalja a testület az adótörvényekről szóló előterjesztést.

Révész Máriusz azt mondta, nem tudni, hogy a majdan felálló új kormány új programjával az előterjesztés harmonizál-e. Szabó Zoltán erre úgy reagált: "csapataink ugyan nem állnak harcban, de a kormány a helyén van". Formailag nincs lehetőség arra, hogy a testület ne tárgyaljon róla - tette hozzá. A testület szocialista többsége végül megszavazta a jogszabálytervezetet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.