Török-szíriai földrengés

Elindult a Hunor mentőszervezet csapata Törökországba - képek

Elindult a Hunor mentőszervezet csapata hétfőn Budapestről Törökországba, a földrengés áldozatainak megsegítésére.

2023.02.06 18:39MTI
MTI/Kovács Tamás

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kutató-mentő egységének búcsúztatásakor hangsúlyozta: ilyen katasztrófahelyzetben a segítségnyújtás gyorsasága nagyon fontos tényező. Minél gyorsabban érkezik a segítség, annál több emberélet menthető meg. Ez annál is inkább lényeges, mert a hírek szerint a hétfőre virradóra történt katasztrófának több mint ezren estek áldozatul, és a sebesültek száma is öt-hatezerre tehető - mondta.

MTI/Kovács Tamás

Emlékeztetett arra, hogy a Hunor mentőegység 11 éve jött létre és azóta a magyar katasztrófavédelem világszerte bizonyította, hogy a világ egyik legfelkészültebb mentőszervezete. Segítséget nyújtottak katasztrófahelyzetekben a többi között Szerbiában, Macedóniában és Japánban is - sorolta.

A magyar katasztrófavédelem "elitalakulatának" tevékenysége meg fogja erősíteni a magyar-török barátságot is - vélekedett Rétvári Bence, aki köszönetet mondott az egység tagjainak a helyállásukért.

Az eseményen az is elhangzott, hogy a Törökországba induló mentőegység 55 tagú, a tűzoltókon kívül katonaorvosok és a mentőszolgálat munkatársai is részt vesznek a munkában. Keresőkutyákat is visznek magukkal.

MTI/Kovács Tamás

A személyzetet és a 90 tonnányi felszerelést a Magyar Honvédség Airbus 319-es gépe szállítja a Liszt Ferenc-repülőtérről a törökországi Adana repterére. Megérkezésük után a török katasztrófavédelem irányítja majd a magyar mentőcsapat tevékenységét.

A Hunor felszerelése 10 napra biztosítja a mentőegység önellátását, vagyis nem kell a helyi katasztrófavédelem erőforrásait használniuk - közölték.

Törökország az Európai Veszélyhelyzet-kezelési Központon keresztül kért nemzetközi segítséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.