Ennyi

A globalizáció 'majdnem halott' - tech guru

Morris Chang szerint a szoros, határokon átnyúló együttműködés nem valószínű, hogy visszatér.

2022.12.09 17:32ma.hu

A geopolitika drasztikusan megváltoztatta a számos megszorítással küzdő félvezetőgyártók helyzetét a Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation (TSMC) alapítója, Morris Chang szerint.

A chipipar veteránja kedden az arizonai Phoenixben tartott rendezvényen beszélt, ahol cége, a világ vezető félvezetőgyártója, egy ambiciózus, 40 milliárd dolláros tervet mutatott be az államban lévő új üzemének bővítésére és korszerűsítésére.

Ez a TSMC első fejlett chipgyára az Egyesült Államokban több mint két évtizede, és Chang szerint még sok "kemény munka" van hátra a siker érdekében.

A fejlesztések a hírek szerint lehetővé tehetik, hogy a phoenixi gyár olyan chipeket gyártson az Apple iPhone-jai számára, amelyek másodpercenként közel 17 trillió speciális számítást képesek elvégezni. A TSMC később egy második gyár építését tervezi ott, amely még fejlettebb gyártási technológiával rendelkezik majd, és a jövőbeli okostelefonokat, számítógépeket és más okoseszközöket célozza meg.

A Nikkei Asia-nak a rendezvény margóján beszélve Chang a jelenlegi projektet ahhoz hasonlította, amikor a TSMC 1995-ben megépítette első üzemét az Egyesült Államokban, a washingtoni Camasban.

"Huszonhét év telt el, és a félvezetőipar nagy változásnak volt tanúja a világban, a világ geopolitikai helyzet nagy változásának" - mondta Chang, hozzátéve: "A globalizáció majdnem halott, a szabadkereskedelem pedig majdnem halott. Sokan még mindig azt kívánják, hogy térjenek vissza, de nem hiszem, hogy visszatérnek".

Észrevételeit annak a növekvő félelemnek a közepette tette, hogy az USA és Kína között a kulcsfontosságú technológiák - köztük a félvezetők - miatt kialakult feszültségek tovább ronthatják a globális technológiai ellátási láncot. Októberben Washington új korlátozásokat vezetett be, amelyek egyre nehezebbé tették az olyan vállalatok számára, mint a TSMC, hogy kiszolgálják ügyfeleiket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.