Diplomácia

Szijjártó: nehéz körülmények közepette is fenn kell tartani a kommunikációs csatornákat

A koronavírus-járvány és az ukrajnai háború miatt az elmúlt három évben kétszer is teljesen a feje tetejére állt a világgazdaság nem gazdasági okok miatt.

2022.11.17 18:32MTI
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem nevezhető szokványosnak, hogy egy iráni miniszter az Európai Unió egyik tagállamába látogat, mint az történt Magyarországon, azonban a nehéz körülmények közepette is fenn kell tartani a kommunikációs csatornákat - szögezte le a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön.

A tárcavezető a budapesti magyar-iráni üzleti fórumon kiemelte: "mi, magyarok mindig azt vallottuk, hogy a nehéz körülmények közepette a legnagyobb kincs a kapcsolatban maradás és a kommunikációs csatornák fenntartása".

"Nem nagyon van olyan nehéz kérdés, amit párbeszéd nélkül meg lehetne oldani, párbeszéddel legalább van rá sansz" - tette hozzá.

Szijjártó Péter beszédében emlékeztetett rá, hogy a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború miatt az elmúlt három évben kétszer is teljesen a feje tetejére állt a világgazdaság nem gazdasági okok miatt.

Rámutatott, hogy a szomszédban zajló fegyveres konfliktus hazánk biztonságát fizikai, gazdasági és energiaellátási szempontból is veszélyezteti, a kormány azonban mindhárom tekintetben garantálja az itt élők és dolgozók biztonságát.

"Európai összevetésben egyedülálló az a politikai stabilitás, ami itt van Magyarországon (.) Ez jelenti azt a kapacitást és képességet hazánk számára, hogy a biztonságot mind fizikai, mind gazdasági, mind energiaellátási szempontból fenn tudjuk tartani" - fogalmazott.

A miniszter ezt követően arról számolt be, hogy "hiába csapkodnak körülöttünk a villámok, hiába van súlyos gazdasági válság Európában, bizonyos fontos céljainkat mi így sem vagyunk hajlandók feladni". Erre példaként hozta fel a teljes foglalkoztatottság, illetve a legalacsonyabb európai adók megőrzését.

Aláhúzta: jó külgazdasági teljesítményre van szükség ahhoz, hogy hazánk kimaradjon a recesszióból, és ezért a kormány készen áll a magyar-iráni kereskedelmi kapcsolat továbbfejlesztésére, aminek szerinte sem politikai, sem jogi akadálya nincs.

"Ebben a nehéz helyzetben józan észre és pragmatikus hozzáállásra van szükség, s ezt alkalmazzuk a magyar-iráni gazdasági együttműködés fejlesztése során és érdekében is" - jelentette ki.

Mint közölte, az üzleti fórum keretében 55 kétoldalúvállalatközi találkozót sikerült lebonyolítani, ami jó eredménynek számít.

Tavaly 45 százalékkal, idén eddig 55 százalékkal bővült a kétoldalú kereskedelem, és az együttműködés több területen komoly hagyományokkal bír, így az agrárkutatást, a mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiákat, az egészségipart illetően is - tájékoztatott.

Végül pedig hozzátette, hogy a fejlett magyar vízgazdálkodási és egyéb technológiákat nagy érdeklődéssel várják Iránban, ahogy nő a kereslet a magyar orvosi eszközök iránt is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.